Godt innpakket i minusgradene, og med et tv-team fra Nrk Lørdagsrevyen på slep, svinger Sven Nordin inn i Kafé Kurt, hilser, kommenterer det flotte teatret byen har og at han husker sist han spilte på Plassen - det var med Nils Vogt i Litt av et par.

Nå er han tilbake, alene, med Riksteatret og tre fullsatte forestillinger med kritikerroste En mann ved navn Ove. Skjønt alene - en turnébuss står utenfor Men sufflør og sminkør og medskuespillere, det må han klare seg uten.

– Nå har jeg gjort 30 forestillinger. Men på turné er hver kveld en premiere. Jeg må tilpasse meg hvert enkelt sted. Men akkurat Ove vil fungere fra Kirkenes til Mandal. Det er en universell historie, med stor grad av gjenkjennelse. Vi har alle møtt en Ove, sier Nordin over tekoppen.

Maktsjuk og klåfingret konge

Vi må lenger tilbake for å finne begynnelsen på Nordins Molde-historie; til 1999 og sommerukene med Teatret Vårts Richard III i Reknesparken.

– Det var en fin tid. Jeg hadde leilighet ved ferjeleiet, og våknet til utsikten over fjorden og cruisebåtene. Spilte med mange gode venner. Og teatersjef Edvard Hoem satset seriøst. Hans gjendiktning på nynorsk er fantastisk. En stor glede å jobbe med ham, sier Nordin.

Samme år ble Ambjørnsens Elling satt opp på teater for første gang. Så kom suksessene på rekke og rad: I blanke messingen, Hulemannen og Pappa, og tv-serien Mot i brøstet.

– Tilsynelatende en eneste lang suksesshistorie?

– Noen jobber har vært morsommere enn andre. Det har vært opp- og nedturer. Jeg er glad for å være så priviligert at jeg får gjøre dette. For en mann i min alder, er det flere roller tilgjengelige, i mange sjangre, enn for kvinner. Og så har jeg fått sprelle i det komiske faget, sier Nordin, og bedyrer at han ikke er spesielt morsom.

– Det har jeg tilegnet meg gjennom erfaringer og gode kolleger, som Nils Vogt, Kim Haugen og Arve Opsahl. Det er bare ti prosent talent, og 90 prosent hardt arbeid, sier han.

– Skuespillerlivet ditt har også vært fritt for skandaler?

– Jeg er vel en kjedelig mann, da. Men det har med yrket å gjøre. Det er fargerikt, lekent, morsomt, og lite håndfast. Jeg trenger familien som en bra forankring. Både jeg og kona, Torhild, kommer fra solide, borgerlige hjem. Jeg er en klassisk familiemann, sier Nordin.

Fra Elling til Ove og Ravn

Det er et stort sprang fra hans eget liv til den sure og tverre karakteren Ove som planlegger sitt eget selvmord.

– Jeg kjenner meg igjen mye. Dette med pedanteriet, å være ordentlig og ha rutiner. Du vet, Ove er jo egentlig en kjærlig person. Men å miste sin store kjærlighet, og barnet, har gjort ham bitter, sier Nordin, som også ser paralleller til Elling.

– Lik Ove, tar også Elling til slutt tak i livet sitt, sier Nordin, som nå er aktuell som legen Ravn i tv-serien Valkyrien.

– Ravn er en mer komplisert karakter enn Ove, men kjemper også for kjærligheten. Han er sær, og villig til å gå langt for å nå målet. Inngår nærmest en pakt med djevelen der nede under jorda, sier Nordin.

– Med alle rollene - fra Ibsens Brand til klassiske farser – er det en rolle du gjerne skulle hatt?

– Jeg tenker bare et kvarter fram om gangen. Det jo masse roller jeg ikke har fått

gjort. Shakespeares Machbeth, Strindberg og Ibsen. Men akkurat nå er jeg fornøyd med at jeg ramlet over en feelgood-historie som Backman har laget om Ove. Det er ikke akkurat hverdagskost.

Ikke noe heisann hoppsann

Dagene i Molde skal Nordin bruke til å kjøpe stillongs, sko og besøke Romsdalsmuseet.

– Kanskje kan det bli en tur til den hytta der oppe. Varden, sier Nordin, som avslutter turnéen i Bodø 8. april.

– Innimellom slagene hviler jeg. Så kommer kona og blir med, det blir hyggelig. Det blir ikke noe heisann og hoppsann med meg. Jeg er ikke så god på det.

Den populære skuespilleren blir fulgt av et tv-team i Molde. Tirsdag er det generalprøve-forestilling, onsdag to utsolgte forestillinger. Foto: Bjørn Brunvoll