Med jevne mellomrom blir jeg kontaktet av folk som mener at vi må slutte å skrive kritiske artikler om Møreaksen. De viser gjerne til tidligere vedtak, enighet på Mørebenken og argumenterer videre med at prosjektet nå trenger ro. Etter mitt syn ville det blitt helt feil av et mediehus å følge en slik oppfordring. Møreaksen er et viktig samfunnsprosjekt for Møre og Romsdal. Et samfunnsprosjekt må være sterkt nok til å møte debatt, kritikk og innspill. Møreaksen får konsekvenser for mange, både positive og negative. Etter mitt syn kan prosjektet bli bedre ved at innspill og kritikk kommer fram.

Gjennom flere år har Romsdals Budstikke argumentert for Møreaksen på lederplass. Vi har ikke endret mening. Dersom vi endrer mening vil vi skrive det på lederplass. Prosjektet vil etter vårt syn bli en utløsende faktor for at Møre og Romsdal kan fungere enda bedre som bo- og arbeidsmarked. Vi tror at prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt, og vi mener at det bør tas inn på Nasjonal Transportplan (NTP). Vårt syn på lederplass kan imidlertid ikke være førende for journalistikken. Jeg er heller ikke tilhenger av at vi med jevne mellomrom skal hamre inn budskapet på lederplass, det kan hemme debatten. Vi må fortsatt være åpne for nye innspill, og vi må aktivt søke svar på spørsmål som dukker opp. Det er sjølsagt ulik oppfatning av hvordan vi forvalter denne viktige jobben. Vi mottar også kritikk fra lesere som mener at vi er for positive til Møreaksen. Vårt mål er å drive en kritisk, uavhengig journalistikk om et viktig samfunnsprosjekt.

Den siste uka har det vært spesielt fokus på rollene til stortingsrepresentant Helge Orten. Noen har kalt dette en skitten personkamp. I et leserinnlegg viser Helge Orten sjøl til betydningen av at eierinteresser og styreverv registreres i Stortingets eget register. Helge Orten har oppgitt sine roller i eiendomsprosjektet på Midsund. I det samme leserinnlegg redegjør han for investeringen og sitt engasjement for Møreaksen. Gjennom flere år har Helge Orten vært en av de fremste talspersonene for prosjektet. Han har rett når han viser til at han har hatt solid politisk ryggdekning for sine synspunkt. Likevel er eiendomsinvesteringen interessant. For en politiker er det et problem når rollene blir uklare. I arbeidet med boligprosjektet har betydningen av Møreaksen blitt løftet fram, og tillagt vekt. Boligprosjektet er først og fremst en utfordring for Helge Orten som politiker. Men det rammer også hans støtte til Møreaksen.

Et prosjekt vil alltid stå sterkere dersom flere finner sammen og stiller seg bak det. Lokal forankring er derfor viktig. Man har lagt ned et stort arbeid for å få til dette rundt Møreaksen, spesielt politisk. Også i fortsettelsen vil dette være av stor betydning. Det er knapt bygd en veg i Norge uten at det har vært debatt. Det kan oppleves frustrerende, men det er også nødvendig.

God helg!