Det var lett å bruke mye penger mot slutten av fjoråret. Julegaver, ekstra innkjøp, mat og travel impulshandling gjør at kontoene virker ranet på nyåret. Da er det greit å bruke januar til å gjøre opp status og iverksette noen tiltak. Noen har det kanskje stramt økonomisk hele tiden eller har havnet litt i kjelleren økonomisk. Årsakene kan være mange. Sykdom, helse, samlivsbrudd, arbeidsledighet eller overforbruk av penger. Man skal ha respekt for at livet ikke alltid går på skinner. I de aller fleste tilfeller er det mulig å stable økonomien på beina igjen. Det finnes ingen eiendel som det er verdt å miste nattesøvn og helse for. Her er 13 tips på hvordan du kan få kontroll på økonomien i 2017, og blir sjef i eget liv:

1) Kjedelig tips, men helt nødvendig. Skaff deg nøyaktig oversikt over «skadeomfanget». Sett opp en oversikt over dine faste kostnader. Ta høyde for variable kostnader. Trekk det fra inntekten. Her ser du hva du har å rutte med. Sørg for å ha lastet ned mobilbank og at du har tilgang til både den og nettbank. Da er oversikt over økonomien din lett tilgjengelig.

2) Søk råd hos banken din. Der finnes det folk med kompetanse på personlig økonomi. Jobben deres er faktisk å hjelpe og gi gode råd.

3) Opprett regningskonto og sparekonto, i tillegg til brukskontoen din. Sett av litt til sparekontoen om mulig, og overfør et beløp du kan leve med neste måned inn på brukskontoen. Resten kan settes av på regningskontoen. Vi vet at uforutsette utgifter kommer, en god bufferkonto kan hindre at det er disse som får deg ut på den økonomiske glattisen. Ikke bli frustrert om sparebeløpene virker lave i starten, det blir kjekkere å kikke inn i nettbanken når du har vært standhaftig og bygget deg opp en økonomisk buffer.

4) Reduser forbruket ditt. Kvitt deg med «lommetyver» og unødig sløsing. Dropp å kjedehandle på nett. Dropp å gå rundt i butikker hvis du ikke trenger noe. La kortet få kvile litt. Pass på inflasjon i egen livsstil. Hvis forbruket øker jevnt med inntekten, blir det vanskelig å spare penger. Å kutte kostnader er ofte langt mer effektivt og enklere enn å øke inntekten din. Spar på alle kvitteringer fra forbruket ditt i en måned. Det er en effektiv måte å kartlegge sløsing. Planlegg innkjøp, og skriv handleliste når du skal handle. Dropp dyre matinnkjøp på bensinstasjoner. Gjør store matvareinnkjøp en eller to ganger i uken på dagligvarebutikken. Sørg for å få med deg gode tilbud, og spe kun på med basisinnkjøp ved behov. Kjøp drivstoff på søndager, eller mandag morgen. Da er prisene på sitt laveste.

5) Lav rente = nedbetaling på lån. Dette er tiden for å betale ned på lån. Aldri har rentenivået vært lavere, så benytt sjansen til å redusere lån fremfor å øke forbruk. Reduser dyr kredittkortgjeld til et minimum, og bruk kredittkortet fornuftig. Som trygghet på reiser og som nødbuffer. Forsøk å betale ned all kredittkortgjeld ved neste forfall.

6) Dropp å spille på nett eller tippe. Det er omtrent som å skylle penger ned i do. Sjansene for at man blir rik av det er mikroskopiske. Jeg har til dags dato aldri truffet på noen som har vunnet mer enn de har tapt på spill. Finn en annen og langt rimeligere hobby.

7) Betal inn på BSU-kontoen din om du er under 34 år. Er du over 34 år, begynn å spare til pensjon. Legg opp faste månedlige trekk som ikke merkes så godt. Jeg blir stadig vekk imponert over hvordan enkelte med lav inntekt greier å legge seg opp relativt mye penger.

8) Sjekk hvilke faste trekk du har fra kontoer eller kredittkort. Er det noen avtaler og abonnement du fint kan leve uten? Avslutt de. Penger spart!

9) Selg unna ting du ikke bruker, eller kjøp brukt dersom det er noe du trenger. Det finnes massevis av flotte og nesten ubrukte ting som kan komme bedre til nytte annet sted, og til en langt billigere penge. På Finn.no eller Kjøp- og Salg-grupper på Facebook kan man finne det meste, men pass på at du kjøper noe som faktisk står på innkjøpslisten din slik at du ikke ender opp med mer skapfyll.

10) Bruk penger på ting som tilfører livet ditt godt innhold og verdi. Er du i tvil om det gjør det, legg det fra deg. Du trenger det ikke. Bruk heller penger på gode opplevelser, og skap minner med folk du er glad i. Det kan være langt mer verdifullt enn et par nye sko i skapet. En kino med barnebarnet ditt, en kaffe med en god venn, eller en tur sammen med mannen din.

11) Snakk med folk som lever det livet du ønsker, følg deres råd. Mange har mye nyttig kunnskap som man kan ta lærdom av. Jeg har selv vært egenrådig og latt være å lytte til andre. I ettertid ble det dyrekjøpte erfaringer.

12) Penger er ikke lykke, men det gir muligheter til å leve ut drømmer. Så finn balansen mellom det som gir trygghet og det som gir frihet til å leve det livet du ønsker.

13) Sist, men ikke minst; har du overlatt ansvaret for økonomien til en annen person er det på tide å gjenvinne kontrollen og bli sjef i eget liv. Da må man samle viljestyrke og tvinge seg selv til å få oversikt. Å endre holdninger og vaner i egen privatøkonomi krever en viss porsjon viljestyrke og standhaftighet. Det kan trenes opp. Men det krever sin kvinne og mann å skaffe seg kontroll, endre eget handlingsmønster og få en romsligere økonomi.

Lykke til!