Til Romsdals Budstikke forteller moldemannen at han solgte seg ut av Attraktive Midsund AS sommeren 2016, men at transaksjonene opp mot offentlige registre først registreres ved aksjonærregistermelding nå ved årsskiftet, noe som gjør at hans og konas selskap, Attraktive Lokalsamfunn AS, fortsatt står oppført som 50 % eier på nettet.

–Jeg har vært ute av dette siden sommeren 2016, og er heller ikke kontaktperson lenger, understreker Harald Espeland.

– Hadde salget noe med din nye rolle i Møreaksen å gjøre?

– Nei. Det handlet om at utviklingsfasen var ferdig, som var den som var aktuell for oss. At Bygg Kompetanse AS ville ta prosjektet videre, var kjempeideelt, sier han.

– Har spilt med åpne kort

Ifølge Espeland har han vært åpen hele vegen på sin rolle i boligprosjektet på Midsund, også overfor daglig leder og styreleder i Møreaksen.

– Forstår du at noen kan være kritisk til koplingen mellom dette prosjektet og kampen for Møreaksen?

Risikoprosjekt

– Hva var bakgrunnen for at du gikk inn i prosjektet, et landbruks-, natur- og friluftsområde (LNF), i en kommune som har et langt kjøligere boligmarked enn for eksempel Molde?

– Det var fordi jeg så potensialet i området, og i Midsund som kommune. Jeg så feltet annonsert til en kostand å leve med. Jeg skulle gjerne investert i Molde, men det var over mitt kostnadsnivå, sier Espeland.

Han forteller at fordi feltet var regulert for LNF, var kjøpet en betydelig risiko:

– Men jeg tenkte at muligheten for omregulering var der, siden det lå nært sentrum og at Midsund ønsker å utvikle kommunen.

Fikk lokal samarbeidspartner

– Når det ble snakk arkeologiske undersøkelser, finne løsninger på veg og avløp med mer i arbeid med reguleringsplan, ville vi ha noen å dele risikoen med, og kom da i kontakt med Bygg Kompetanse AS (Helge Orten er styreleder, journ., anm.). De gikk inn 50 prosent sammen med oss via selskapet Krabbevik AS (eies 50 prosent av Bygg Kompetanse og 50 prosent av Orten Invest AS, journ. anm), sier Espeland.

– Det påpekes i reguleringsplanen for boligprosjektet at Møreaksen er viktig. Hvorfor – og tenker du at denne forbindelsen er problematisk?

– Da må man skille mellom to ting: Planen ble lagt fram for kommunestyret sommeren 2015, ett år etter at trasévalget for Møreaksen var tatt. I et langsiktig perspektiv var det naturlig å påpeke det overfor kommunen. Når det gjelder det forretningsmessige ved et slikt prosjekt, vil det ta veldig mange år før den eventuelle gevinsten av tilflytting etter Møreaksen kommer. Man skal tåle «tapt» avkastning i veldig mange år før man får økningen av Møreaksen, sier han.

– Er dette prosjektet avhengig av Møreaksen?

– Det kommer an på hva slags posisjon eieren sitter i. En boligutvikler kan finne lønnsomhet i å bygge ut noen av boligene. Det kan være fint å ha fleksibilitet i mange tomter å velge mellom. Skal alle 70 utvikles samtidig, trenger man nok en endring av befolkningsgrunnlaget, men den beslutningen må Bygg Kompetanse AS få ta.

– Hva tenker du om Helge Ortens kopling til prosjektet?

– Det må nesten Helge Orten få svare på sjøl.

– Hva ville du tenkt om aktører i Romsdalsaksen (RA) hadde tilsvarende eierinteresser?

– Jeg ville ikke reagert på eierinteresser i RA, for uansett handler dette om veiprosjekter som vil generere så enormt mye, og gagne så enormt mange, i regionen vår. Jeg vil ikke spekulere i det, man måtte sett an hvert enkelt tilfelle.

– Sitter du igjen med noe gevinst etter å ha kjøpt tomta, og siden solgt deg ut av et ferdigregulert prosjekt?

– Omregulering fra LNF til bolig medfører verdiøkning. Attraktive Lokalsamfunn AS sitter igjen med en gevinst som gjenspeiler dette, sier Espeland.

Harald Espeland. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Bjørn Brunvoll