Nittende november 2016 mønstret Kine Øren (25) fra Molde på båten Akademik Treshnikov i Bremerhaven i Tyskland. Til daglig er hun mastergradstudent i marinebiologi ved Universitetet i Tromsø. Her jobber hun på en oppgave sammen med Norsk Polarinstitutt om hva den økende turistaktiviteten har å si for liggeplassene til hvalrossen på Svalbard.

Juleferie i Sør-Afrika

Etter et tips fra sin veileder meldte hun seg på et cruise som er en del av et stort prosjekt kalt ACE (Antarctic Circumnavigation Expedition).

– Formeg var dette en fantastisk mulighet til å lære mye nytt om håndtering av utstyr som brukes til å ta havprøver, sier Kine, som etter endt cruise akkurat har kommet tilbake fra juleferie i Sør-Afrika, hvor båten la til kai rett før jul.

– Denne typen undervisning er noe universiteter sjeldent har råd til å tilby. Etter en lang søknadsprosess ble jeg plukket ut, sammen med 49 andre heldige studenter fra seksten ulike land.

Det blir kaldere, ikke varmere!

Dette forskningscruiset har fire etapper, og Kine deltok på etappe 0, som var en etappe hvor studentene skulle teste utstyr og teknologi. Men det var også undervisning.

– Vi hadde forelesninger annenhver dag, hvor vi lærte mye om verdens store havstrømmer, hva som driver de, hvordan de henger sammen med vind og temperatur i atmosfæren, og hvordan de påvirker alt liv på jorda.

Havstrømmen som gjør det levelig i Norge er Golfstrømmen. Det er den som sørger for at vi har et såpass mildt klima, til tross for breddegraden vi bor på. Kine forklarer:

– Når vannet fra Golfstrømmen beveger seg nordover så kjøles det ned og synker. Dette bidrar til å pumpe mer varmt vann opp til oss. Men, som mye annet så kan denne havstrømmen bli påvirket av global oppvarming. Når grønnlandsisen og havisen smelter, så kommer det enorme mengder ferskvann inn i Nord Atlanteren. Dette gjør at pumpeeffekten svekkes, og på lang sikt kan klimaet bli kaldere der vi bor. Så inntrykket av at global oppvarming gjør alt varmere er feil!

Alt henger sammen

Båten Kine og studentene var om bord på skal reise rundt kontinentet Antarktis i løpet av 3-4 måneder. Underveis skal de samle inn data om hav, værsystemene og dyrelivet.

– Et av prosjektene ser på hvordan biologisk aktivitet i havet kan påvirke formasjon av skyer. Alle verdens vind og havsystemer henger sammen. Det som skjer i Antarktis kan derfor påvirke klimaet der vi bor.

Modellene som klimaforskerne benytter seg av er avhengige av mye data fra havet og atmosfæren over hele verden for å kunne forutse hvordan klimaet blir i framtiden.

– I dag er det svært mye usikkerhet i disse matematiske modellene, nettopp fordi vi mangler mye data. Arktis og Antarktis er blant stedene hvor vi ser de største forandringene relatert til global oppvarming. Men de er også de stedene hvor det er vanskeligst å komme til, så slike omfattende ekspedisjoner er sjeldne men ekstremt viktige.

– For eksempel så tar havet opp mye av CO2en som vi slipper ut i atmosfæren, og fungerer derfor som en buffer for klimaforandringene.

Havet rundt Antarktis er stedet hvor mest CO2 blir tatt opp sammenlignet med resten av verdens hav, så da er det viktig å øke forståelsen for hvordan hav og klima endrer seg der.

Klima på steroider

I tillegg til å teste og forberede utstyret på ekspedisjonen hadde studentene forelesinger annenhver dag. Det var også praktiske oppgaver, som inkluderte og utføre prøver og samle inn data underveis, samt at de måtte gjøre innleveringer. Det var til og med programmering i språket Python underveis.

Kine er veldig fornøyd med turen.

– Jeg lært mye om hvordan atmosfæren og havet snakker sammen. På båten fokuserte vi også mye på hvordan vi som forskere kan formidle forskningen vår bedre til resten av verden, slik at folk forstår hvor viktige klimaforandringene er. En av studentene om bord kom med et godt eksempel; En amerikansk politiker hadde spurt en klimaekspert om orkanen Katrina var forårsaket av global oppvarming. Svaret han fikk var: Hvis en baseballspiller på steroider slår en homerun så kan den ikke direkte linkes til doping, men gjennomsnittet av homeruns i løpet av et år vil være påvirket av steroidene. Slik er det også med global oppvarming Sesonger og naturlige sykluser vil avgjøre ekstremværet vi opplever på jorda, men over tid så vil våre CO2 utslipp skape en gjennomsnittlig økning i temperatur og ekstremvær.

Vil bidra

Dette har gjort at Kine er fast bestemt på å få ut dette budskapet etter endt utdanning.

– Planen er å finne en jobb innen miljøforvaltning etter at jeg har levert masteroppgaven. Jeg har lyst til å bidra til at vi i Norge blir flinkere til å forvalte havområdene våre, både når det gjelder oljedrilling, kystoppdrett og fiske.