Inga Odette Rød fra Eresfjord og Siri Gussiås Nerland fra Molde bor i New York og har begge gått på teaterskoler der. Etter endt utdannelse i fjor vår har de begge levd som frilans skuespillere.

Var julealv

Siri er en snartur hjemom Molde, hvor foreldrene bor, og vi møter henne på Fole Godt.

– Jeg er for tiden frilanser med manager, sier hun.

– For å beholde visaet mitt kan jeg heller ikke gå arbeidsledig, så jeg gjør en del rare jobber inne i mellom, men de må være relatert til teater. Inga er på sin side gift med en amerikaner og har green card.

Av rare jobber nevner hun at hun har jobbet i et spøkelseshus i New York og som assistent for julenissen på det berømte kjøpesenteret Macy’s.

– Jeg har også vært stage manager, en slags inspisient med stort ansvar for det som foregår på scenen.

Prestisjetung festival

Etter skolen dannet de to jentene sitt eget teaterselskap, MilkMelk Theatre Company. De begynte straks å skrive stykket sitt. I juni fikk de tak i et øvingslokale og de begynte da å teste ut det de hadde skrevet. I løpet av sommeren fikk de jobbet fram et stykke som til sammen er ca 25 minutter langt.

Knapt ni måneder etter oppstart skal stykket vises på den prestisjetunge The Playwrights Theater Festival i New York. Og premieren er bare en og en halv måned unna.

– Jeg har derfor egentlig ikke tid til å være her i Norge denne uken, men reisen var bestilt for lenge siden, sier Siri.

Måtte til tannlegen

Stykket handler om Anna og Anne som har stukket av fra alt. De lurer på om de har gjort det riktige.

– Det er veldig eksistensielt, og dreier seg om abstrakte virkeligheter, sier Siri.

– Vi har jobbet sammen med en regissør som jeg assisterte da jeg jobbet for Scandinavian American Theatre Company.

Siri har også begynt å merke presidentskiftet.

– Jeg var hos tannlegen i Molde i dag, for med reglene Trump skal innføre har jeg ikke lenger helseforsikring. Men en newyorker kjemper uansett. De gangene jeg har lurt på hvordan jeg skal få råd til husleie neste måned, så dukker det opp en jobb som gjør at ting løser seg. Det gjør som oftest det.

De som vil se Inga og Siris stykke «They Never Stop Talking» må befinne seg i New York 23, 24 eller 26. februar. Du finner dem også på Facebook og Instagram ved å søke på milkmelkcompany.

Inga Odette Rød (til venstre) fra Eresfjord og Siri Gussiås Nerland fra Molde debuterer 23. februar med sitt stykke «They Never Stop Talking». Foto: MilkMelk