Medlem i helsekomiteen på Stortinget, Elisabeth Røbekk Nørve (H) sier til Sunnmørsposten at hun mener Sunnmøre må bli en del av Helse Vest dersom fylket splittes i regionreformen. Seks kommuner på Nordmøre ønsker å bli en del av Trøndelag. Hun sier dette også vil få konsekvenser for nysjukehuset på Hjelset og det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund.

Vil revurdere DMS og Hjelset

– Om Kristiansund som vertsby sender en søknad om overføring til Trøndelag, er det naturlig at HMR må stille arbeidet med nytt DMS i bero inntil det er avklart hvilken region disse nordmørskommunene kommer til å tilhøre. Går de til Trøndelag, vil det bli en oppgave for St. Olavs Hospital HF å gjennomføre etableringen av et DMS, sier Røbekk Nørve til Sunnmørsposten.

Hun legger til at hun ikke skjønner det som skjer, og mener Nordmøre vil bli delen av fylket med klart best helsetilbudet.

– Nordmøre har kortest vei til St. Olavs, de vil få tilgang til et splitter nytt sjukehus på Hjelset og de vil få et DMS i Kristiansund. Summen er at befolkningen på Nordmøre vil ha det beste helsetilbudet i hele fylket. Jeg skjønner ikke hva de klager over, jeg fatter det ikke, sier Røbekk Nørve til Sunnmørsposten.

Tror de kommer bedre ut i Vest

Utspillet kommer etter at tidligere klinikksjef Ove Økland i en kronikk og intervju med avisa tar til orde for at Sunnmøre må vurdere overgang til Helse Vest. Han mener den St. Olavs tar for mye av ressursene og at den økonomiske modellen i Helse Vest ville vært mer gunstig for videre utvikling av sjukehuset i Ålesund. Øklands utspill er et svar til adm. dir Stig A. Slørdahl i Helse Midt-Norge som i en blogg har påpekt at helse ikke må glemmes i regiondebatten. Hans frykt er at 200.000 mennesker i Helse Midts pasientgrunnlag skal forsvinne til en vestlandsregion.

Vil ikke ha deling av Møre og Romsdal Helse Midt-direktøren: – Ville bety en nedbygging av St. Olavs Hospital

Får støtte fra styremedlem

Røbekk Nørve får støtte av styremedlem i Helse Møre og Romsdal, Kirsti Slotsvik.

– Dersom Nordmøre blir en del av Trøndelag, vil det få betydning både i forhold til et nytt DMS, men det vil også få betydning i forhold til det nye sjukehuset på Hjelset, da det er dimensjonert for å betjene befolkningen både i Romsdal og på Nordmøre, sier Slotsvik til Sunnmørsposten.