OSLO: Det sa hovedverneombudet som fikk sparken fra Shell på Nyhamna i 2015.

– Forhindret ulykker

– At dette skulle bli en varslersak, var faktisk helt unødvendig. Han var et verneombud. Tingene han sa fra om, var jobben hans. Da er det ikke varsling, sier leder for fagorganisasjonen SAFE, Hilde-Marit Rysst, til Romsdals Budstikke.

Blant publikum var også Bellona-leder Frederic Hauge:

Følte skam

Fra talerstolen holdt hovedpersonen sjøl et langt innlegg med hovedtrekkene i hendelsene på Nyhamna.

– Den dagen kampen min for arbeidstakernes rettigheter ved AS Norske Shell på Nyhamna endte i en utilbørlig granskning og oppsigelse, kunne jeg ikke forstå hva galt jeg hadde gjort for å fortjene dette. Det forhindret meg imidlertid ikke fra å føle skam, en følelse som har fulgt meg helt til den måtte gi tapt for stoltheten over å bli vurdert som verdig kandidat til Zola-prisen, sa Kjørsvik .

En oppreisining

– Det har vært ei tung tid. Dette er på en måte en oppreisning, sier moren, Oddny Kjørsvik. Som beboer i samme bygg som sønnen i Kjørsvika, har hun kjent saka på kroppen, ikke minst når eiendommen ble snikfotografert og bildene av sønnen brukt i Shells oppsigelsessak.

Moren deltok på den høgtidelige seremonien på Nobelinstituttet sammen med et knippe støttespillere fra både tidligere og nåværende ansatte hos Shell på Nyhamna, arbeidslivsforskere, kulturpersonligheter og en rekke fagforeningspersoner.

Prisvinner Runar Kjørsvik (t.h.) og styreleder Petter Mejlænder i Zola-stiftelsen under tildelingen i Nobelinstituttets festsal onsdag kveld. Foto: Audun Braastad