25 år gamle Lage flyttet fra Molde i 2008. Siden har han bodd i Stavanger og Oslo. De siste årene har han vært «miljøaktivist» på heltid. Eller drevet med grønn politikk, som han sier. Han var talsperson for Grønn Ungdom fra 2014 til i fjor høst – et betalt fulltidsverv som lot Lage få konsentrere seg optimalt om sine mange klimavennlige hjertesaker.

Filosofi og valgkamp

Nå studerer Lage filosofi på Blindern, men straks det er sommerferie reiser han hjem til Molde for å drive valgkamp for MDG i fylket. Denne uka er han i hjembyen for å bidra på Klimafestivalen.

Lage liker ikke at planeten er i ulage. Og han mener at vi alle må starte med oss sjøl. Han er også klar på at vi i Norge må gjøre drastiske endringer som vil merkes. Men han vil ikke bruke ordet «svi».

– MDG tilbyr en haug av gulrøtter, slett ikke bare pisk. Kan vi få folk til å elske at det blir dyrere å forurense? Ja, hvis vi satser på en klimabelønningsordning! Den enkelte borgers klimavennlige adferd vil bli belønnet i form av direkte utbetalinger. Det innebærer en massiv prisøkning på klimagassutslipp, men pengene vil gå rett tilbake til deg og meg.

Vil ha store avgiftsøkninger

Lage Nøst er møkk lei alt som er «fossilt». En verden som drives framover av fornybar energi er målet. Hvis Lage og MDG får viljen sin, så vil det koste så mye å fly eller kjøre med brenselmotor, at langt færre vil legge ut på lange reiser – og nesten ingen vil fylle bensin eller diesel. Lage Nøst har førerkort sjøl, men ikke bil. Skal han kjøre bil, er det ingen bønn. Det må være elbil.

– Partiet mitt mener at bensin og diesel bør koste 25 kroner literen. Det må bli en gradvis opptrapping. Flyturer, spesielt lange flyturer, må bli mye dyrere. Minst en dobling av prisen, hvis det skal ha miljøeffekt. Flyseteavgiften og avgiftsøkningen på drivstoff har altfor liten effekt. Vi ønsker å fase ut hele oljeindustrien i Norge på 20 år. Det haster med å redde planeten vår. Vi kan ikke fortsette dette råkjøret. Derfor er jeg politiker for MDG, sier Lage Nøst.

Verdensredning på heltid?

Han ble «frelst» i 2012. Lage finleste partiprogrammet til MDG – og omtrent alt stemte. Han ble en av Rasmus Hanssons fotsoldater. Og han er blitt bare ivrigere og ivrigere.

– Hvis jeg kommer inn på Stortinget til høsten blir det verdensredning på heltid, ler unge Nøst.

– Det er garantert et stort og uforløst potensial for MDG i Møre og Romsdal, som i resten av landet. Alle er jo enige om at vi må leve grønnere. Men mange er ikke villige til å ofre noe for å gjøre det. Men det handler ikke om bare hva vi skal slutte med, men også om alt det vi skal gjøre i stedet.

Norge har mulighetene

– Norge har vanvittige muligheter til å erstatte oljen. Men det er ikke bare én ny olje. Det er masse annet vi kan og må leve av. De klarer seg jo godt uten olje i Sverige, også. Et veldig bra land i mine øyne, sier Lage, som har svensk samboer.

25-åringen tror at oppveksten i naturperlen Molde, med turglade foreldre som «tvang» barna med ut i terrenget, har betydd mye for at han nå er den grønne politikeren han er.

– Og så var jeg opptatt av verdens undergang da jeg var liten. Jeg var redd asteroider som kunne ødelegge kloden. Det er jeg ikke nå. Og jeg tror menneskeheten kommer til å overleve klimaendringene, men vi blir færre og får det kjipere. Hvis ikke det blir store endringer. Vi må ha et system som hjelper oss til det. Her kommer politikken inn. Min drivkraft er ikke å komme på Stortinget, selv om det er fullt mulig. Min drivkraft er å utforme politikk som vil gi livsviktig endring, fastslår Lage.

Bare Norge hjelper lite

Han mener vi må venne oss til at fossil energi er tull og tøys, først som sist. Fossil energi skal bort for godt, fastslår Lage. Ikke bare i Norge, for det hjelper lite. Men i hele verden. Han tok tog fra Oslo til Åndalsnes, men liker dårlig at Raumabanen ikke er elektrifisert. Et tog som drives av diesel får en MDG-politiker til å gremmes.

– Når jeg skal drive valgkamp i Møre og Romsdal fra juni og utover, så blir det med sykkel først. Alle kommunene skal besøkes. Jeg elsker sykkel. Utover høsten må jeg prøve å lease en elbil for å drive valgkamp.

Lage Nøst erkjenner at det ikke redder verden om bare Norge gjør som MDG vil. Men ett sted må vi alle begynne, påpeker han. Og vi må begynne i eget hode og med egne vaner.

Skremselsbilde

– Jeg forstår om folk har et skremselsbilde når de tenker på MDG. Det er piskeforslagene som får oppmerksomhet i media. Men det er en misforståelse at MDG er et ensaksparti. Og vi har fullt av gulrøtter, som sagt. Vi må gjøre miljøvalg enklere, ikke vanskeligere, sier han.

25-åringen mener at svært mange i Norge har mer penger enn de egentlig trenger. Og han mener at vi er så rike at vi ikke har godt av det. MDG tenker stort, og vil ha et «systemskifte». – Men det er ikke slik at vi skal flå nordmenn. Derimot må vi få folk til å forstå at det er vi som bidrar til å «flå» den fattige verden. For det er de som blir hardest rammet av klimaendringene.

Klart nei til aksene

Mens vi sitter inne på Kneipen putrer trafikken forbi. Lage håper på langt større klimafokus i Molde. Han vil at byen skal bli nasjonal sykkelhovedstad. Han vil ha sykkelveg gjennom Storgata, men også gi fortsatt rom for biler. Da helst elbiler. Lage innser imidlertid at alle endringer ikke kan skje over natta.

– Men Møreaksen eller Romsdalsaksen er en vanvittig og miljøskadelig investering som rett og slett er totalt unødvendig i et framtidig perspektiv. Samtidig har jeg ikke tenkt å kjefte på en eneste person som kjører bil til jobben, for eksempel. Men jeg vil jobbe for at det politiske systemet på sikt vil ta en del klimavennlige valg for innbyggerne, sier Lage Nøst.