– Jeg er svært ydmyk, har respekt både for oppgavene som ordfører og for dem i kommuner rundt oss. Derfor kommer du aldri til å se meg offentlig med gullbukser og høg sigarføring, sier Bernhard Riksfjord (Ap).

– Lov å ha litt flaks

– Det har skjedd og skjer ei svært positiv utvikling i Aukra, til glede for hele regionen. Men jeg vil ikke underslå at det også har vært svært krevende, med utfordringer, vanskelige oppgaver og avgjørelser som må fattes.

– Men du er ordfører i en kommunen som sitter på den grønne grein?

– Den grønne greina har i så fall kommet etter lang og god jobbing og planlegging. Gjennom godt og konstruktivt samarbeid med framtidsretta og dyktige beslutningstakere, aktører og personer i alle ledd. Og så er det jo lov å ha litt flaks i tillegg.

Utfordrende reform

– Hvor utfordrende har arbeidet med kommunereformen vært, og hva om Aukra blir lagt inn under Molde?

– Det er ei reform som har vært krevende og utfordrende for alle kommuner, slik også for Aukra. Jeg forventer at regjeringa respekterer en demokratisk prosess og godtar vedtak om at vi fortsatt skal stå alene. Noe annet vil være en total skivebom.

– Hva ser du på de største utfordringene i året som kommer?

– Det er å stå imot og stoppe den store sentraliseringsiveren som regjeringen og kanskje mange i Stortinget ønsker. Det tas skritt for skritt på mange områder for en ønsket sentralisering. Dette svekker ikke bare næringslivet og kommuner i regionen, men befolkningen i hele Møre og Romsdal.

– Møreaksen og Kjerringsundet vil gi Gossen fastlandsforbindelse. I hvilken grad er dere forberedt på de muligheter prosjektet gir?

– Framtidsretta samferdselsprosjekt gir muligheter for næringslivet og for befolkningen generelt. Med prosjektene på plass, vil det gi et løft for hele regionen. For næringsutvikling, bosetting og tilgjengelighet.

Bidrar til regional utvikling

– Aukra kommune «vasser i penger». Hvilke utfordringer byr dette på?

– Dette er et uttrykk som ofte er framstilt som noe negativt. Det er ingen hemmelighet at Aukra har god økonomi og god økonomistyring. Det synes nok de fleste er bra.

– Mange mener dere er grådige og bør bidra mer til regional utvikling. Hva betyr dette for omdømmet?

– Vi vet noen drifter er sterkere enn andre, en kjent drift er misunnelsen. Og den varer gjerne livet ut. Men med unntak av Aure kommune, som har en samarbeidsavtale med Hemne i Sør-Trøndelag, er det ingen utenom Aukra av 343 kommuner med ulike kraftinntekter som bidrar med faste beløp til regional utvikling.

– Hva har dere bidratt med til regional utvikling?

– Gjennom GassROR IKS har Aukra bidratt med 185 millioner kroner til ulike prosjekt. I tillegg står 50 millioner kroner på konto, de kan nyttes til gode utviklingstiltak. Jeg antar at 23 millioner som Aukra bidrar med i år, også kommer godt med.

– Hva er status for store utbyggingsprosjekt i din egen kommune?

– Det som er i gang eller står for tur er Aukra omsorgssenter, Julsundet skole, omsorgsbase og utleieboliger i Julsundet, kulturhus og basseng på Gossen samt utbygging og tilrettelegging for byggefelt.

Ingen forfordeling

– Det er dem som mener Gossen prioriteres foran Julsundet. Er det tilfelle?

– Det er viktig og riktig å kunne se kommunen som helhet, jeg er ikke enig i påstander om manglende prioritering av Julsundet. Fastlandet har fått og skal få sine nødvendige og rettmessige tilbud som et nesten samla kommunestyre står bak.

– Det er foretatt utbygginger eller skal igangsettes nye prosjekt med barnehage, skole/flerbrukshus, gang/sykkelveg med lys, tilrettelegging for boligbygging og omsorgsbase for å nevne noe. I tillegg har Aukra kommune bidratt med til dels store økonomiske bidrag til bygging og tilrettelegging av bane/anlegg til Ekko/Aureosen idrettslag på Jendem, anlegg som innbyggere i både Fræna og Aukra kan ha nytte av.

NTP, Nyhamna og trening

– Hva ser du mest fram til i 2017?

– Det må bli behandlinga av Nasjonal transportplan som kommer i Stortinget i vårsesjonen. Og den avsluttende behandlinga av kommunereformen på samme arena. I tillegg skal Aukra kommune igangsette og planlegge mange tiltak som alle er krevende på sin måte.

– Har du reflektert over hva Aukra kommune ville vært i dag uten utbyggingen på Nyhamna?

– Da hadde vi nok vært som kommuner rundt oss, som Fræna, Midsund og andre. Det skal ikke legges skjul på at de enorme inntektene fra Nyhamna har gjort det mulig å utvikle kommunen på omtrent alle nivå og områder, fra barnehage og skole, et godt tjenestetilbud i pleie og omsorg og til næringsutvikling. Regionalt ga det muligheter til forlengelse av Molde lufthavn, bygging av Haukebøtunnelene og mye annet.

– Som gammel, god fotballdommer – hvordan er formen?

– Jeg forsøker å trimme regelmessig, vi har flotte turstier på Gossen. Formen er rimelig bra, løpstest med 2450 meter på 12 minutt er vel til å leve med, humrer ordføreren, som er i sin tredje periode som ordfører.