– Kompetanseløftet 2020 er del av en statlig satsing på omsorgssektoren. Kompetansen er viktig for å få opp kvaliteten og antall ansatte. Derfor satte regjeringen i 2007 i gang Kompetanseløftet. Nå heter det Kompetanse- og innovasjonstilskudd, noe som innebærer at midlene også kan gå til ulike utviklingsprosjekt, sier Marit Syltebø, assisterende direktør hos Fylkesmannen.

– Vi har vært flinke

Gjennom Kompetanseløftet har flere hundre ansatte i kommunene i vårt distrikt fått støtte til grunn- eller videreutdanning.

– Møre og Romsdal har ligget langt framme i å få tiltak til Kompetanseløftet. Vi har vært flinke, og utdannet mange, noe som har gitt mer penger. I fjor hadde vi en pott på 19.730.000 kroner, sier hun.

– Hvilke deler av omsorgssektoren trenger mer kompetanse nå?

– Det er behov for flere grunnutdannede. Jeg kan trekke fram vernepleieområdet, som ofte jobber med utviklingshemmede, og hvor det av og til må gjøres vedtak om tvang. Det er viktig å ha den rette kompetansen. Mange kommuner fyller ikke kriteriene og må søke om dispensasjon, sier Syltebø.

Nye krav

Vernepleier Martin Magerøy (31) er en av dem som har gjort som Marit Syltebø ønsker. Han var våren 2016 ferdig med 60 studiepoengs toårig videreutdanning i «Miljøarbeid og tverrprofesjonalitet» ved Høgskolen i Molde, med støtte fra Kompetanseløftet. Fræningen har jobbet med utviklingshemma siden han var ferdigutdannet vernepleier i 2009.

– Tjenestene vi skal yte framover blir mer og mer komplekse. Videreutdanningen bidrar til at vi er i stand til å møte kravene. For min del har dette vært et skikkelig løft. Det er kjempemessig at kommunene legger til rette for at ansatte kan ta videreutdanning, sier Magerøy, som fikk lønna permisjon under studieukene.

– Viktig å ha god kunnskap

Han måtte binde seg til arbeid i kommunen i to år etter endt utdanning.

– Dette gagner alle parter. Både oss ansatte, kommunen, og brukerne. Vi skal hjelpe folk i alle aspekt av livet, og være bindeledd til skole, jobb, lege. Da er det viktig å ha god kunnskap, sier Magerøy.

– Gevinsten er stor

Karianne Naas Vestavik er enhetsleder for hjemmebaserte tjenester i Fræna. Hun forteller at 34 ansatte i hjemmebaserte tjenester og institusjonstjenester fikk støtte fra Kompetanseløftet 2020 til grunn- eller videreutdanning i 2015 og 2016.

– Fylkesmannen gir tydelige signal om hvilke områder som skal styrkes i årlige møter om Kompetanseløftet. Pengene går til dem som tar utdanninga. Det koster mye for oss å legge til rette for grunn- og videreutdanning, eksempelvis ved at vi av og til gir permisjon med lønn. Men gevinsten er stor, fordi vi får en bedre kompetanse i kommunen, sier Naas Vestavik.

Kommunen har også fått støtte til ulike kompetansehevende prosjekt gjennom Kompetanseløftet 2020. Blant annet har de fått 200.000 kroner til å planlegge innføring av hverdagsrehabilitering og 100.000 til å kjøpe og lære opp ansatte i et e-læringsprogram.

Fylket hadde i 2016 en pott på nesten 20 millioner kroner til Kompetanseløftet, forteller Marit Syltebø hos Fylkesmannen. Foto: Arkiv