– Jeg regner med at når det nye kraftverket står ferdig neste høst, vil det kunne produsere rein kraft i sytti år til. Et godt miljøtiltak, og forhåpentligvis en svært god investering for Rauma Energi, sier administrerende direktør Alf Vee Midtun til Romsdals Budstikke.

I gang med anleggsarbeidet

Tirsdag ettermiddag ble Verma Nye kraftverk presentert for pressa. Prosjektleder Knut Peder Voldset fortalte at anleggsarbeidene har kommet i gang.

I løpet av knapt to år skal det bygges større inntaksdam oppe på fjellet på Verma. Inntaksdammen rommer 130.000 kubikkmeter vann – fem ganger mer enn dagens inntaksdam.

Den synlige rørledningen ned til dagens gamle kraftstasjon, skal fjernes. Ny vanntunnel sprenges i fjell, ned til kraftstasjonen som ligger 500 meter inne i fjellet.

– Dette er den desidert største investeringen i kraftproduksjon Rauma Energi har foretatt. Et slikt økonomisk løft er helt på grensa av hva et lite kraftselskap kan tåle. Men vi er overbevist om at dette blir en god investering som skaper verdier i mange år framover, sier direktør Midttun.

Trengt opp i et hjørne

Rauma Energi kjøpte rettighetene til vannfallet på Verma fra staten i 1996. 21 år har gått før energiselskapet gikk i gang å bygge ny kraftstasjon.

– Vi hadde kommet opp i et hjørne. Enten måtte vi investere i ny kraftstasjon og nytt teknisk utstyr nå, eller så måtte vi bare glemt å fornye oss, sier direktøren.

– Hvor viktig er det at staten bidrar med pengestøtte gjennom «grønne sertifikat»?

– Uten ordningen med grønne sertifikat, ville dette blitt en mye tyngre investering for oss. Grønne sertifikat betyr at vi får 15–20 øre ekstra betalt for hver kilowattime kraft vi produserer av ny, fornybar kraft inn i kraftmarkedet, forklarer Alf Vee Midttun.

For Rauma Energi har det vært et langt lerret å bleke før beslutningen om å bygge Verma Nye Kraftverk ble tatt. Selskapet forsøkte i mange år, helt siden 1998, å få lov å bygge mye større kraftproduksjon. Men Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte søknaden i retur om å få hente vann og bygge magasin i Storhaugen-området. Rauma/Ulvåa-vassdraget med sideelver ble som kjent varig vernet av Stortinget i 1994. Å hente vann fra et vernet område til mer kraftproduksjon, fikk aldri Rauma Energi gehør for.

Inne i den gamle kraftstasjonen på Verma surrer to gamle kraftturbiner.

– Den eldste turbinen fra 1947 kaller vi «Gamla». Ho har produsert strøm trofast i 70 år. Det blir ei ny tid med nytt maskineri og ny kraftstasjon, sier maskinmester Ståle Sæterbø.

Kommunens pengemaskin

For eieren av Rauma Energi AS, Rauma kommune, har kraftverket på Verma vært en pengemaskin som har levert opptil 15 millioner av kroner til fellesskapet hvert år i mange, mange år.

– Eieren kan ikke forvente like høyt utbytte i åra som kommer som de har vært vant til, sier direktør Alf Vee Midttun.

Den største utfordringen da Rauma Energi skulle få tillatelse til å bygge inntaksdammen fem meter høyere? En liten flekk med ulvelav på råtne trestubber i verneområdet helt nede ved vannspeilet.

Maskinmester Ståle Sæterbø styrer dagens kraftproduksjon i Verma kraftverk. Den eldste turbinen, «Gamla» har produsert strøm siden 1947! Foto: Richard Nergaard