I et brev til beboerne datert 4. januar skriver rådmann, ordfører og enhetsleder teknisk at det fra 1. mai 2017 er et privat ansvar å sørge for at vegene i feltet blir brøytet og isgruset. De anbefaler beboerne å ordne med brøyteavtaler sjøl.

Inngikk avtale

Ifølge brevet inngikk Eide kommune og utbyggeren av Beinhaugen boligfelt en forpliktende utbyggingsavtale i 2003. Intensjonen med avtalen er at kommunen overtar boligfeltet.

Eide kommune har i de seinere åra utført snøbrøyting og isgrusing med bakgrunn i en forståelse mellom partene om at grunnlaget for overtakelse snart var på plass, hevdes det.

Nye felt har kommet til

Kommunen har etter hvert inngått utbyggingsavtaler i flere andre private felt mens Beinhaugen fortsatt ikke er klar for overtakelse. I brevet understrekes viktigheten av lik praksis og at en utbyggingsavtale tas på alvor.

Kravene fra kommunen

For å overta vedlikeholdsansvaret krever Eide kommune følgende:

  • Asfaltering fullført på alle vegene i boligfeltet.

  • Dokumentasjon på plassering av ledningsnett og kummer.

  • Overvannsledningen mellom Beinhaugen boligfelt og Lysgårdbekken må fungere.

  • Gangvegen mot fylkesveg 276 må bygges. Kommunen vil dekke kostnader til asfalt, lysstolper og armaturer.

  • Overtakelsesforretning må gjennomføres med en sjekkliste som bekrefter at feltet er klart for overtakelse.

Eide kommune hevder at mangler / avvik i henhold til utbyggingsavtalen ligger hos utbyggeren.

Tidlig ute

Enhetsleder John Olav Gautvik sier til Romsdals Budstikke at kommunen har hatt samtaler om temaet i mange år. Den ønsker å være tidlig ute med beskjeden, slik at det skal være god tid for utbygger å få på plass en ordning for neste vinter.

– Ingen sak

Utbygger Per Karstein Silseth sier at dette etter hans syn ikke er noen sak.

– Vi var i gang med å forberede asfalteringen i høst, men fant ut at det var best å vente til våren siden flere beboere som ønsker å asfaltere innkjørslene sine i samme slengen, ikke var helt klare ennå. Dekkleggingen vil bli ordnet som avtalt, sier Silseth til Romsdals Budstikke.

Asfalteringen blir et prosjekt der beboerne skal betale hver sin andel.

Gangveg ledninger

Om gangvegen sier feltutbyggeren at det er ei sak med mange versjoner, og han vet ikke helt hva som vil skje. Men for hans del står det klart at Beinhaugen ikke trenger gangveg siden boligfeltet har egen veg midt gjennom feltet. Det er boligfeltet bak Beinhaugen som trenger gangveg, sier han.

– Men dette vil jeg gjerne diskutere med kommunen direkte, og ikke gjennom avisa. Det samme gjelder spørsmålet om overvannsledninger og Lysgårdbekken, understreker Per Karstein Silseth.

Optimistisk

Han legger til at han har god tro på å få til ei ordning som både Beinhaugen og kommunen kan leve med.

Boligfeltet fra rundt 2003 har rekkehus nederst. Lenger oppe i lia ligger ungdomsboliger og eneboliger. Foto: Oddbjørn Harnes