– UKM er i utvikling. Tidligere stod UKM for Ungdommens kulturmønstring. Nå betyr forkortelsen Ung Kultur Møtes. Retningen er klar. I tillegg til de årlige UKM-arrangementene skal det være aktiviteter gjennom hele året, sier Siri Kiviranta, UKM-kontakt og kulturkonsulent i Molde.

Første workshop

For første gang samarbeider fire kommuner i Romsdal om en workshop i forkant av UKM. Det er Fræna, Midsund, Aukra og Molde som står sammen om arrangementet.

Håpet er å få høy deltakelse, både på workshop-arrangementet og UKM, som går av stabelen på ulike datoer i februar. På workshop-en vil de påmeldte få tips, råd og inspirasjon fra kapasiteter innenfor kategoriene band, låtskriving,

sang, dans, foto, media, vokalbruk, kunst og konferansier.

– Påmeldingsfristen er 20. januar. Er det 100 som melder seg på skal vi få plass til det. Riktignok er det noen begrensninger, eksempelvis på band, der vi kun har plass til tre-fem grupper, avhengig av størrelse. På dans, derimot, har vi plass til mange, sier Kiviranta.

Får støtte fra UKM Norge

Arrangementet varer fra kl. 16 til 22 fredag 27. januar, og støttes med 40.000 kroner av UKM Norge. I tillegg bidrar kommunene med midler. Det er ungdomsrådene i de respektive kommunene, kommunenes UKM-kontakter og UKM Møre og Romsdal som står bak workshopen.

– Hvorfor trenger vi UKM?

– Det er kjempeviktig at ungdom har et kulturtilbud med lav terskel. Alle kan bli med uten å føle på et press, sier Felicia Andreasson (17), leder i ungdomsrådet i Molde og tidligere deltaker innenfor kategorien dans.

Fra konferansier til artistvert

Felicia og de andre i Molde ungdomsråd mener UKM har utviklet seg i positiv retning de siste åra, sjøl om de gjerne skulle sett enda mer aktivitet gjennom året.

De er tydelige på at deltakelse kan generere andre muligheter. Blant annet var nestleder Frida Monsen (18) og Margit Beyer (19) konferansierer under et UKM-arrangement.

På bakgrunn av denne innsatsen, ble de seinere spurt om å være artistverter på Moldejazz.

– Det er viktig at ungdommen har en arena å utfolde seg på, på sitt nivå. Mangfoldet, og det at ungdommen møtes uten prestasjonspress, er viktig. Gjennom UKM kan de dyrke sine kvaliteter og interesser, sier Kiviranta.

– Smittende positivitet

Workshopen foregår delvis i grupper, delvis i fellesskap.

– Maria Holand Tøsse skal være inspirator, og snakke til alle om formidling. Formidling, kroppsholdning, hvordan man ter seg på scenen, er jo en sentral del av en opptreden. Maria har en positivet som vi ønsker å dra med oss, og som vi tror ungdommene blir smittet av. Jeg håper arrangementet vil inspirere ungdommene til å delta i UKM, sier Kiviranta.

Påmeldingen til årets UKM startet 1. desember. Fristen er på ulike datoer i begynnelsen av februar.

Deler av Molde ungdomsråd og UKM-kontakt Siri Kiviranta (t.h.). F.v. Margit Beyer (19), Tuva Sivertsen (17), leder Felicia Andreasson (17) og nestleder Fride Monsen (18, sittende). Foto: Rigmor Sjaastad Hagen