Ikke overraskende har Shell-ledelsen et helt annet syn på saka til tidligere hovedverneombud Runar Kjørsvik, som denne uka tildeles årets Émile Zola-pris.

– To forskjellige saker

På spørsmål om Shell sjøl ser på saka som en såkalt «varslersak», svarer kommunikasjonssjef Kitty Eide i AS Norske Shell slik:

– Hovedverneombudet på Nyhamna meldte om forhold som han mente burde følges opp, slik et hovedverneombud skal gjøre som del av sin jobb. Forholdene som ble rapportert ble fulgt opp fra oss. Han ble ikke sagt opp fordi han sa fra, sier Eide til Romsdals Budstikke.

– Zola-prisen skriver at «Kjørsvik ble straffet for å ta jobben på alvor». Hva tenker du om det?

– Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen av forholdene på Nyhamna og heller ikke omstendighetene rundt oppsigelsen som omtales i begrunnelsen for pristildelingen.

– Når han får en slik pris, tenker Shell at det styrker saka hans? Kan det være at dere har oversett noe i denne komplekse saka?

– Vi forstår at denne saka kan se slik ut fra utsiden. For oss er dette to saker. Hovedverneombudet gjorde jobben når han sa fra om forhold som burde bli fulgt opp. Oppsigelsen er en personalsak, sier Eide, som minner om at mange er berørt av sakskomplekset og påstander i media.

– Derfor er det er viktig for oss å opptre ryddig og med respekt for alle involverte. Vi er alltid åpne for innspill til forbedringer, sier hun.

– Rom for bedring

Ifølge Eide er Shell enig med Petroleumstilsynet (Ptil), som sier partssamarbeidet mellom bedrift, ansatte og myndigheter er under press og har satt det som hovedtema i 2017.

– Dette er en bærebjelke også for godt sikkerhetsarbeid. Et svekket samarbeid skaper dårligere underlag for viktige valg som ledelsen i selskapene må ta. Det er helt klart rom for å styrke tilliten og samarbeidet mellom partene, sier Eide.

– Vi jobber hardt hver dag for at det skal være trygt å arbeide på Nyhamna. For at vi skal klare det, er det viktig at både verneombud og ansatte sier fra, og det opplever vi definitivt at de gjør. De siste åra har vi hatt et svært høgt aktivitetsnivå med et stort prosjektarbeid samtidig med normal produksjon. Dette har vi fått til uten alvorlige skader på verken mennesker, miljø eller utstyr, påpeker Eide.

Taus om søksmål

Kjørsvik og Shell inngikk i 2015 et utenrettslig forlik med erstatning i Stavanger tingrett. Ifølge adm.dir. Tor Arnesen forutsetter avtalen konfidensialitet, mens Kjørsvik har avvist at han har taushetsplikt.

– Er dette noe dere i så fall vil forfølge juridisk, som med et søksmål om brudd på avtale?

– Det stemmer at vi inngikk et forlik, som vi ikke ønsker å kommentere på innholdet i, eller vurderingen av, sier Eide.