– Det digitale nettet har fordeler FM-nettet ikke har. Ut fra et beredskapssynspunkt kjenner vi likevel ikke de samfunnsmessige konsekvensene før det nye nettet er tatt i bruk og vi ser hvordan det fungerer, sier rådgiver Atle Morsund i beredskapsavdelinga til Romsdals Budstikke.

Slokkes 8. februar

Den 8. februar skal FM-nettet i Møre og Romsdal slokkes. Det innebærer at de riksdekkende radiokanalene til NRK, P4-gruppa og Radio Norge ikke lenger kan høres på FM-radio. En rekke lokalradiostasjoner vil fortsette å sende radio på FM-nettet.

– Blir det på noen måte problematisk å nå ut til publikum med meldinger på radio når DAB-nettet tar over?

– De aller feste stedene i Møre og Romsdal nås med FM-nettet. Men her er noen kvite flekker på kartet der man i dag ikke har FM-signal. Lytter du til FM-nettet, kan du oppleve svakere signal enkelte steder. Med DAB er det slik at enten har du signal, eller så har du ikke signal. Når du får inn DAB-signal, er de krystallklare. Med en digital bærer av radiosignal, slik som DAB, er der store muligheter til å formidle viktige meldinger til befolkningen, forklarer Morsund.

– Hvordan vurderer dere mulighetene til å sende meldinger til trafikanter i tunnelene?

– Fylkesmannen sender normalt ikke meldinger via slike kanaler, men slik vi ser det, vil det bli bedre dekning av radiosignaler med DAB i tunneler enn med FM for de aktørene som benytter slike tjenester i dag. Både DSB og NKOM har lagt dette til grunn i sine vurderinger i forbindelse med DAB+ som framtidig bærer for radiosignal. Med digital bærer av signalene er mulighetene gode til å sende trafikkmeldinger, for eksempel om stengte veger, ferjer som er innstilt eller andre viktige meldinger til trafikantene, sier Atle Morsund.

Han tror den nye digitale radioteknologien kan være med på å gi bedre beredskap og bedre tjenester til publikum.

– Vi sitter og er naturligvis like spent som alle andre hvordan overgangen fra FM til DAB blir i Møre og Romsdal. Sunn skepsis er naturlig når ny teknologi skal tas i bruk. Men DAB-teknologien har jo vært prøvd ut i flere år. Mange har hatt DAB-radio både heime og i bilen og ser at det fungerer utmerket, sier Morsund. På samme måte som for FM-nettet er DAB-nettet avhengig av strømforsyningen. Hele samfunnet vårt, med mobiltelefoner og dataløsninger, er basert på at det er tilgang til strøm.

– Noen har pekt på at FM-nettet kunne vært reserveløsning i tilfelle DAB-nettet faller ut. Men myndighetene har valgt å ha kun DAB-nettet for riksdekkende radio, sier Atle Morsund.