Forandring er noe av det mest forutsigbare som fins. Vi blir eldre uansett om vi synes det er greit eller ikke. Fordelene med å bli eldre avtar også med alderen har jeg hørt. Ting på kroppen henger slik det ikke har gjort før. Men hva så? Ukeblader og aviser fylles med alt hva vi skulle ha gjort bedre og hvordan vi skulle levd livene våre. Hvordan bli smartere, flottere og slankere i 2017. Det sikreste er vel at det er som blir tynnere er håret til oss mannfolk.

Gymnastikk er et gresk ord som betyr naken. Naken? Er det ikke slik at når vi ser oss selv naken, så tenker vi at vi skulle tatt oss en tur på gymmen?  Gjerne flere turer. Helst med klær. Ordet gymnastikk var vel dekkende i det gamle Grekenland. Men i speilet på badet er det vel lite gresk gud å se. Heller en gresk tragedie. Eventuelt en gresk komedie hvis man ser lysere på det.

Vi lever liv som gjør at vi er mer stillesittende nå enn før i tida og for å forhindre livsstilsykdommer som hjertesykdom og diabetes har man lagd noen enkle anbefalinger. Folkehelseinstituttet anbefaler en halv time daglig med trening, men det triste er at bare 1 av 5 klarer dette. I gamle dager måtte vi springe rundt for å lete og fange maten vår. Da var ikke det største problemet bekymringer rundt kolesterolverdier og vitamin D nivået. Eller var det sånn i vikingtiden: – Olav, nå har du sittet inne og slipt øksa hele dagen, så nå får du pelle deg ut mens det ennå er sollys! Husk hva sigdmannen sa om vitamin D verdien din! Det blir fisk til middag hvis du ikke skjerper deg!

Nå kjører vi til butikken og synes det er slitsomt å løfte varene ut av bilen etterpå. Lever vi med et stress over hodene våre som gjør at vi ikke makter å trimme? Alt som skal gjøres i familien kommer ofte først, alt som må fikses og organiseres, alt som må sjekkes med lekser, svigermor og bikkja. Har vi ikke tid til 30 minutt med rask gange? Man trenger ikke pulsklokke eller en app på mobilen for å måle dette. Man kjenner at man blir svett på ryggen, det er mål godt nok. Bruker vi ikke mer enn 30 minutter foran TV-en eller et nettbrett? Ansvaret for familien stod også sterkt i vikingtida: Olav, husk at du skulle spikke en ny trefot til svigermor etter at du brukte forrige som opptenningsved!

Ingen av oss liker forandringer. Vi liker å leve i samme mønstre. Vi har en indre motstand mot endringer. Hjernene våre er innstilte på å gjøre det samme om og om igjen. Men er det for sent å forandre seg? Forsøke å legge om kursen litt? Neida, det er aldri for sent. Uansett. Det enkleste og vanskeligste er å begynne. Gjør det enkelt. Bestem deg for en ting som du har lyst til å få til. Ikke gi opp underveis selv om enkelte dager går skeis. Vri om en bryter i hjernen slik at den blir vant til noe annet og da vil den plutselig og merkelig nok innstille seg på det nye mønsteret.

Om det hjelper? Hvorfor ikke ta sjansen? Hva med å forsøke å trimme litt? En røykekutt kanskje? Det blir litt motstand  i starten, men hjernen henger fort med på det. Litt vondt er det alltid. Forandring fråder som dere vet.

Kong Harald skulle slutte å røyke. Dronningen hadde mast lenge nok og han tenkte at det sikkert var lurt å slutte med røyk. Kongen grudde seg veldig for å stumpe røyken for alle sa hvor vanskelig det var. Men kongen klarte det og han ble spurt om hvordan røykeslutten hadde vært. Da sa han: «Det var egentlig ganske lett, for jeg hadde bestemt meg for det».

Fikser kongen en forandring, så kan jo ikke vi andre være dårligere. Husk at forandring er det mest naturlige som skjer i kroppen.

Tilbake til vikingene som sikkert hadde det like ens: – Olav, du har lagt på deg i det siste. Kanskje du skulle springe rundt langhuset noen runder? Du ser jo ikke ut som Odin akkurat!