Politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal er fornøyd med prosessen så langt, sjøl om Politidirektoratet (POD) ville skåne lensmannskontoret på Smøla.

- Det har vært en lang prosess, som startet med arbeidsgruppas forslag om 12 tjenestested, til 16 etter høringsrunden og arbeidsgrupper med kommunene. Når det ble 17 nå, er det etter en diskusjon mellom Politidirektoratet og oss. På Smøla bor det 2.000 mennesker, og det er langt til Aure, som er nærmeste kontor. Beredskapsmessig har det lite å si for de som bor på Smøla, men det har betydning sørvismessig og for den daglige kontakten mellom lokalbefolkningen og politi, sier Bøen til Romsdals Budstikke.

Lyttet til kommuner

Politiet sjøl har hele vegene ønsket færre tjenestesteder enn både Stortinget og POD. Bøen viser til at arbeidsgruppene innad i politiet, både nasjonalt og lokalt, kun har tatt politifaglige hensyn for å få best mulig utbytte av ressursene. Innspillet fra kommunene om hva som er viktig for dem i det daglige, har derfor vært viktige.

Vil flytte Nesset

Molde, Nesset og Midsund ønsket at det ble tatt hensyn til at skal danne en ny kommune, og ba derfor om at Nesset ble lagt til Molde, ikke sammen med Sunndal.

- Har dette toget gått?

- Nei. Vi flytter grensa når kommunegrensene flyttes. Da vil Nesset gå fra Indre Nordmøre politidistrikt til Molde. Siden det er noe usikkerhet ved kommunereformen per i dag, venter vi til det blir en ny kommune, sier politimesteren.

Vil spare på husleie og færre ledere

Ifølge Bøen er det to klare fordeler med reformen: Sterkere fagmiljø og flere folk ute på jobb.

- Når klagefristen er ute etter åtte uker fra nå, begynner vi riggingen av den nye organisasjonen, men alt vil ikke skje over natta fordi vi er bundet av husleiekontrakter og ansatte som skal flytte. Den nye strukturen i nærpolitireformen vil hjelpe oss til er å bygge sterkere fagmiljø og frigjøre ressurser som vi kan bruke til operativt politiarbeid. Ressursene fra spart husleie og færre lederstillinger kan brukes til flere folk ute, sier Bøen

- Hva med bemanningen totalt, der Møre og Romsdal per i dag har landets laveste politidekning per innbygger?

- Det er absolutt en utfordring, men jeg har tro på at vi får en større del av kaka i 2017, sier Bøen til Romsdals Budstikke.

Politimester Ingar Bøen.