1. Du begynner i mars i din nye stilling som nasjonalparkforvalter for Reinheimen nasjonalpark. Hva tenkte du da du fikk jobben?

– Jeg tenkte at dette er noe jeg ikke kan si nei til. Jobben passer utrolig bra til min fagutdanning og til min interesse. Og dessuten er det et område som jeg har nær tilknytning til. Mye av Reinheimen er hjemmefjellet mitt for å si det sånn, og et område som jeg er utrolig glad i. Det gjør det jo ekstra spesielt.

2. Hva driver en nasjonalparkforvalter med?

– Det blir nok mye forskjellig. En viktig del av jobben er å være sekretær for nasjonalparkstyret, forberede saker til styret og drive saksbehandling. Det blir også en del informasjonsarbeid og formidling, noe jeg trives veldig godt med. En del kontorjobbing blir det, og sjøl om jeg er en person som helst vil være ute hele tida, så skal nok det gå bra.

3. Hva må til for å være en god nasjonalparkforvalter?

– Veldig vanskelig å si før jeg har begynt, spør meg igjen om noen måneder. Men jeg skulle tro at det hjelper stort om man er mer enn middels interessert i fjell og natur og har en djup interesse for vern og forvalting. Og det har jeg.

4. Reinheimen er nesten 2000 kvadratkilometer med fjell, liggende i Rauma og Norddal kommune i Møre og Romsdal og Lesja, Lom, Skjåk og Vågå i Oppland. Redd for at det blir en ensom jobb?

– Det tror jeg ikke blir noe problem. Jeg skal samarbeide tett med den andre forvalteren som sitter i Lom, og det går bra sjøl om det er mye fjell mellom oss. Dessuten vil jeg bli lokalisert på Tindesenteret på Åndalsnes og vil få et bra faglig miljø rundt meg. De gangene jeg kan være ute i fjellet med bare natur rundt meg er bare en bonus.

5. Lokaliseringen har vært et stridstema. Nasjonalparkstyret gikk inn for Lesja, men Miljødirektoratet valgte Åndalsnes for å få geografisk spredning. Hva synes du om at det ble Åndalsnes?

– Det riktig at det har vært litt styr rundt plasseringen, men det er en bra løsning med Åndalsnes. Det er viktig med spredning på forvalterne, og jeg synes Åndalsnes virker som et utrolig spennende område ut fra de interessene jeg har. Jeg er svært glad i fjellsport, og da er Åndalsnes et veldig bra utgangspunkt. Jeg gleder meg.

6. Det kan vel bli større konflikter enn lokaliseringen. Rovdyrvern mot beiteinteresser, utvikling av reiseliv mot vernet av fellesgoder og så videre. Hva blir de sentrale problemstillingene for deg?

– Det er vanskelig å si nå, jeg kjenner ikke enkeltsakene. Generelt er det selvfølgelig slik at det hele tida vil være ulike interesser som står mot hverandre, men det trenger nødvendigvis ikke være enten eller i sakene. Men at det blir vanskelige saker er jeg forberedt på.

7. Du liker å gå på jakt. Hvorfor det? Og hvor mange dyr har du skutt?

– Jeg har vokst opp med jakt og friluftsliv, det er noe som ligger i meg, helt fra barndommen. Når man har foreldre som er interessert i det, og alle muligheter liggende tilgjengelig rett utenfor huset så er det kanskje ikke så rart. Det som fascinerer er spenningen knyttet til jakta, men jakt er mye mer enn det å felle dyr. Det er hele prosessen, fra å jakte til å ha maten på bordet og utnytte hele naturressursen. Det er naturopplevelsen, som jeg ikke kan være uten. Jeg jakter rein, elg, hjort og rådyr, men aner ikke hvor mange jeg har skutt.

8. Du har vært oppe på alle de 375 fjelltoppene i Norge som er over 2000 meter høge. Hvorfor det, og har du noen nye målsettinger?

– Det var rett og slett bare en fin måte å bli kjent i naturen på, og litt morsomt å ha et mål å strekke seg etter. Det er veldig mange flotte minner som sitter igjen fra turene. Jeg har ikke planer om gjøre noe liknende nå, men vi får se seinere. Nå skal jeg gjøre meg kjent med den delen av Reinheimen som jeg ikke kjenner fra før. Det blir spennende nok i seg sjøl.

9. Du var også en svært lovende langrennsløper, og har blant annet slått mange av dagens langrennsstjerner da dere var juniorer. Hvordan går det med langrennskarrieren?

– Nå er den gitt opp. Det var veldig morsomt så lenge det varte og jeg satset veldig friskt en periode. Det ble kanskje for tøft, og for stor belastning. Jeg fikk ryggproblemer og valgte å gi meg da jeg ble senior. Da var det naturlig å bruke tida på andre ting. Men jeg har beholdt skiinteressen, og jeg synes det er veldig morsomt å se de jeg konkurrerte med den gang gjør det bra nå.

10. Du har et tett forhold til naturen. Men hva er ditt forhold til by?

– Godt spørsmål. Veldig bra, faktisk. Jeg liker by også, og har absolutt ikke noe imot turer til storbyer. Å nyte en kaffe på en kaffebar i en travel storby er kjempefint det. Men det er ikke det samme som ved et bål på fjellet.