Om en knapp måned reiser totalt seks lærlinger og elever i helsefag til London. Her skal de bo hos ulike vertsfamilier og jobbe på ulike sjukeheimer. I totalt to uker skal de være i byen. Ni av dagene blir det jobbing. Dette er andre året helsefagelever ved Rauma vgs får en sånn tur. For første gang er også Rauma og Vestnes opplæringskontor (RVOK) med i samarbeidet. Av sine totalt 22 lærlinger, er det to som reiser.

Gleder seg

– Jeg meldte meg straks, smiler Ane Nakken fra Fiksdal, som til vanlig er lærling på Vestnes. De unge damene gleder seg stort til avbrekket i skoleåret. Noen er mest spent på vertsfamilien. Andre på det å orientere seg i storbyen. Eller det å kanskje ikke få gjøre arbeidsoppgavene de er vant med.

– Erfaringene kan vi ta med oss videre. Dette vil bli en opplevelse for livet, tror June Heggem, som skal på påbygging til høsten, og etter hvert vil bli sjukepleier.

Ane tror det blir interessant å se forskjellene i helsevesenet i London kontra heime.

– Mange sier jo vi er foran er, forteller hun.

– Annerledes

Akkurat dette minner faglærer Aud Bodil Krohn om i infomøtet vi delvis overværer også.

– Observér forskjellene og tål at det er annerledes. Annerledes rutiner, hygiene, bygninger. Dette kan man lære mye av, sier hun, og sammen med avdelingslærer Ole Tommy Ødegård minner også om at det er annerledes jobbkultur i London.

– Med så mange folk som det er, vil det være lettere å erstatte en som slutter. Mange vil kanskje være på tå hev, fordi de er redde for jobben sin, forklarer Ødegård.

– Og noen vil kanskje kjefte mer enn de egentlig vil. Ikke ta det personlig, oppfordrer Krohn.

Gratis for elevene

Ødegård er glad for at skolen kunne gi et sånt tilbud til elevene, men det har på ingen måte kommet av seg sjøl: En 35 sider lang søknad om midler fra SIU (Senter for internasjonalisering av utdanning) måtte til. Denne fikk de heldigvis innvilget. Skolen og opplæringskontoret bidrar med det resterende beløpet, så for lærlingene og elevene er alt – minus lommepenger – finansiert.

– Det er litt i tida at man tilbyr noe annet enn bare ordinær undervisning. Med en sånn reise vil elevene utvikle seg både personlig, språklig og faglig, fastslår Ødegård, som også er glad de kan samarbeide med RVOK. Daglig leder her, Astrid Renate Berild, synes internasjonalisering er bra og tenker den spennende praksisen vil kunne trekke flere elever i ei tid framtid der det vil være behov for flere og flere helsefagarbeidere.

Astrid Renate Berild, daglig leder ved Rauma og Vestnes opplæringskontor og Ole Tommy Ødegård, leder for yrkesfag ved Rauma vgs. blir i London som støtte hver sin periode, i likhet med Aud Bodil Krohn. Foto: Ragnhild Bakke