OSLO: Etter det Romsdals Budstikke erfarer kommer det forslag om penger i statsbudsjettet for 2018 til byggestart.

Søknaden fra Helse Midt-Norge om å få låne drøyt 3 milliarder kroner til byggingen av Sjukehuset Nordmøre og Romsdal er til behandling i Helse- og omsorgsdepartementet. Helseminister Bent Høie (H) er svært fornøyd med prosessen og planene som er lagt fram for det nye sjukehuset på Hjelset.

Trygg på konseptrapporten

Når Romsdals Budstikke møter helseministeren etter hans årlige sjukehustale på Rikshospitalet i Oslo tirsdag formiddag, sier helseministeren at han er så trygg på konseptrapporten fra Helse Midt-Norge at det ikke er nødvendig å ha eget foretaksmøte for å stadfeste konseptrapporten.

Foretaksmøte er det formelle møtet der helseministeren i egenskap av eier av helseforetakene, formidler vedtak og kommer med bestillinger.

Glad for god framdrift

- Jeg opplever at vedtaket som er gjort  i Helse Midt-Norge er helt i tråd med forventningene vi har til Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, og jeg er glad for at det holdes så god framdrift i prosjektet, sier Bent Høie til Romsdals Budstikke.

- Når er det mulig å bevilge penger til det nye sjukehuset?

- Slik prosjektet står nå, vil første anledning til å føre denne saka videre, vil være i forbindelse med statsbudsjettet for 2018. Det forutsetter at helseforetaket legger til grunn at de har økonomisk bærekraft til å gjennomføre prosjektet.

- Vil det kunne komme signal om startbevilgning til Sjukehuset Nordmøre og Romsdal i revidert nasjonalbudsjett denne våren?

- Det er ikke vanlig at man drar denne typen nye store prosjekt inn i revidert nasjonalbudsjett. Og jeg tror ikke det vil ha så veldig mye å si når det gjelder framdriften i prosjektet, sier Bent Høie.

- Føler du deg trygg på at det er realistisk med framdriften det er lagt opp til, med byggestart i 2018?

- Helse Midt-Norge har god styring med dette prosjektet, så jeg opplever at det går etter planen. At man ikke bringer dette inn for foretaksmøtet, ser jeg på som at Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge har god kontroll på prosjektet innafor de rammene man har blitt enge om, sier Bent Høie.

- Står stødig på vedtaket

Styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge var også tilstede under helseministerens årstale. Strand sier Helse Midt-Norge står stødig på vedtaket om å bygge nytt sjukehus.

- Har det den siste tida dukket opp noe som har økt den økonomiske usikkerheten eller redusert den, med tanke på å ha økonomi til å bygge sjukehuset?

- Nei, vi holder de samme vurderingene som styret la til grunn da vi vedtok Sjukehuset Nordmøre og Romsdal i desember 2016. Dette er innafor en risikobane som vi mener er håndterbar. Det er fullt mulig å gjennomføre bygging av sjukehuset med oppstart i 2018, sier styreleder Strand.