Eirik Kjøl Tornes fikk en kjempestart på juniorenes norgescup i skiskyting da han satte samtlige konkurrenter på plass på lørdagens sprint. Eide-gutten viste gryende langrennsform og vant med sju sekunders margin. Det til tross for at han pådro seg tre bom og gikk flere strafferunder enn de hardeste konkurrentene. 17-åringens fart i sporet var det imidlertid ingen som var i stand til å utfordre.

Har utviklet seg

Den lovende MOI-utøveren brukte vinterens første norgescuprenn til å bevise at han har tatt steg og neppe vil bli lettere å slå i år enn i fjor. Eirik, som går andre året på Norges Toppidrettsgymnas i Lillehammer, føler at han har utviklet seg på de fleste områder det siste halvåret. Han har både blitt en bedre skytter og langrennsløper.

– Jeg hadde et litt annet utgangspunkt enn flesteparten av klassekameratene da jeg begynte på Norges Toppidrettsgymnas for halvannet år siden. De hadde holdt på med skiskyting mye lengre enn meg og opererte med helt andre treningsmengder. Det handlet om å være påpasselig slik at jeg ikke trente for mye. På vårparten fikk jeg klar beskjed av trenerne at jeg måtte prioritere mengdetrening i sommerferien. Den meste av den ble brukt på å legge et vest mulig grunnlag til jeg var tilbake på Lillehammer, sier han.

Sjukdomsavbrekk

Kjøl Tornes har fått trent bra selv om han har hatt en del sjukdomsavbrekk. Det har ført til at det har blitt flere hull i treningsdagboka enn det han hadde sett for seg. Eirik hadde imidlertid trent og forberedt seg godt nok til å bli norgesmester i rulleskiskyting i september. Han fulgte opp med å sette konkurrentene på plass i et usedvanlig snøfattig løypenett på Liatoppen.

Norgescupen og junior-NM er de store målene for den målbevisste tenåringen som brukte jula til å lade batteriene.

– Jeg må innrømme at jeg var spent på den fysiske formen ettersom jeg har slitt med muskulaturen i det siste. Det førte til lite trening i jula. Det har blitt få harde økter etter at jeg kom på snø. Forhåpentligvis får jeg uttelling senere i vinter for at jeg formmessig har mye å gå på, sier Eirik.

Han vurderer å delta i norgescupen i langrenn førstkommende helg, dersom kroppen spiller på lag og han får restituert seg etter rennene i Hallingdal.

– En bedre skytter

Han var mest fornøyd med langrennet da karrierens andre norgescupseier var et faktum.

– Jeg føler selv at jeg kan bedre på standplass ettersom det ble tre bom under brukbare forhold. Denne gangen «slapp» jeg skuddene» litt for lett, sa den selvkritiske 1999-modellen som brøt en barriere da han rett før jul skjøt fullt hus i et stort renn på Oppdal. Det var første gang han fylte i en konkurranse.

Eirik håper på flere slike opplevelser når han først har knekt den koden det er å gå ut fra standplass uten å ha pådratt seg en eneste strafferunde eller tilleggsminutt. Den lokale skiskytterkometen vil det bli vanskelig å hamle opp med dersom han øker treffprosenten.

Landets yngre skiskyttere går renn også søndag. Resultatene kommer på eqtiming.no. Andre lokale deltakere: Marius Tjelde Vaagen, Ingrid Stølan Husøy og Rikke Gjeitnes Dahle (alle MOI) og Torbjørn Oppigard (Eikesdal).