MOLDE: Det var under presentasjonen av meningsmålingen rundt vegprosjektene Møreaksen og Romsdalsaksen tirsdag at Terje Tovan, som har vært med og betalt for meningsmålingen, gikk hardt ut mot stortingspolitiker Helge Orten. Tovan viste til at Orten har skrevet at samfunnsnytten av Møreaksen er én milliard kroner i året. Hvis et nytt prosjekt fører til at fjordkryssingen av Romsdalsfjorden utsettes i 20 år, går regionen glipp av samfunnsnytte tilsvarende 20 milliarder kroner.

– Fire års utsettelse

– Dette er tall Helge Orten skremmer folk med. Vi snakker ikke om en utsettelse i 20 år, men i fire år. Da går fire femdeler av Ortens regnestykke rett i vasken, sa Terje Tovan.

I møtet med pressen tirsdag poengterte Terje Tovan at beregningene av hvilken gevinst samfunnet kan få av Møreaksen, baserer seg på at det bygges ny veg helt fra Molde til Ålesund. Det kommer til å gå mange, mange år før hele vegstrekningen mellom Årø i Molde og Moa i Ålesund står ferdig, påpekte Tovan.

Tror ikke på samfunnsnytten

– Samfunnsnytten kommer ikke med Møreaksen alene. Jeg vil gjerne vite hvor stor samfunnsnytten blir av å bygge Møreaksen mellom Julbøen og Vik i Vestnes til 14,7 milliarder kroner, og så blir vegen stående der alene, uten ny vegløsning i Molde og mellom Vik og Ålesund. Den samfunnsnytten det snakkes om, kommer til å bli negativ, sa Terje Tovan.