Dette gjelder de to tredelene av klientene som bor i Fræna.

– I Eide brukes de tidligere Nav-lokalene, så der er situasjonen grei. Når det gjelder Fræna, kan vi låne lokaler av Nav, men de må bestilles, og det er ikke alltid de er ledige når vi har behov. Derfor foregår enkelte møter ute i biler, fortalte enhetsleder Anders Høe da han orienterte Eide kommunestyre i årets siste møte.

Høe understreket at enheten er under etablering, og han har god tro på at rombehovet vil bli løst.

– Utrolig

– Er det virkelig slik at dere må bruke biler som møterom, bemerket Rune Strand (Ap). Han stilte spørsmål under orienteringen for å få bekreftet at det han hørte var riktig. Han syntes det hørtes utrolig ut.

– Denne enheten driver et veldig viktig arbeid. Jeg trodde det var sjølsagt at de hadde skikkelige lokaler å møte brukerne i. Jeg regner med at samtalene er taushetsbelagte og at møtene må foregå i betryggende omgivelser, sier Rune Strand til Romsdals Budstikke. Han påpeker at det her dreier seg om en sårbar gruppe mennesker.

– Uholdbart

– Slik jeg oppfatter det, kan det ofte være akutt behov for møter. At en da må ty til biler på en parkeringsplass, eller hvor det måtte være, er helt uholdbart. Det er nesten så en ikke tror det en hører.

– Vil du gå videre med det som kom fram?

– Ja, jeg vil ta det opp med ordfører og rådmann.

Rådmannen i Eide har det formelle ansvaret for avtalen med Fræna.

– Nå arbeider vi med å slå i hop de to kommunene, og jeg vil stille spørsmålet i fellesnemnda. Dette må vi få orden på, sier Strand.

Akuttmøter i heimer

Enhetsleder Anders Høe sier de absolutt trenger et møterom, men møter knyttet til akutte hendelser tas mest i heimer.

– Møter i biler er mer etter planlegging med brukere. Av og til bruker vi det også pedagogisk. Det er gjerne lettere å prate når en er på biltur.

Har behov

– Men et rombehov har den nyetablerte enheten helt klart. Og vi vil nok finne en løsning på, sjøl om ting tar tid. Vi håper å finne en løsning sammen med heimetjenesten, opplyser enhetslederen som begynte i jobben 1. mai i fjor.

Han har lang yrkesbakgrunn i bedriftshelsetjenesten, seinest som leder for Stamina i Nordmøre og Romsdal gjennom flere år.

Psykisk helse og rus

De ansatte i enheten var inntil 31. desember 2015 ansatt i Nav. Fra nyttår for akkurat ett år siden opprettet Eide og Fræna kommune en interkommunal enhet med Eide som vertskommune for å bygge opp en enhet som skal jobbe i tråd med Helsedirektoratets vegleder for oppfølging av brukere med psykiske lidelser og/eller rusrelaterte problem.

– Vi er midt i det første av tre år for å bygge opp enheten.

Tre prosjektstillinger

Enheten har fått midler til tre fulle prosjektstillinger, den ene rettet mot aldersgruppa 15-18 år.

– Dette er vi glade for. Med tre stillinger er mulighetene gode for å bygge opp enheten i tråd med behovet til brukerne, påpeker Høe.

Ungdom dropper ut

Det er mye å ta fatt i; Eide og Fræna er som kjent to kommuner med et høgt antall ungdommer som dropper ut av videregående utdanning.

Nye tilsatte i enheten

Stillinga øremerket ungdom er underlagt den nye enheten og ikke skolehelsetjenesten. Dette for at den skal bli mindre sårbar når det topper seg med arbeid. I teamet som enheten utgjør, blir det flere personer å fordele oppgavene mellom.

Sylvia Meek er tilsatt i prosjektstillinga for ungdom. Hun er sjukepleier med tilleggsutdanning i rus.

Linn Kari Bruun er ansatt i et vikariat for Sylvia Meek. Hun er utdannet sjukepleier med tilleggsutdanning i psykisk helse.

Jorunn Smenes, som er sosionom og kommer fra stillinga som vegleder i Nav Eide og Fræna, går nå inn i den utlyste faste stillinga.

178 brukere

I Eide og Fræna var det ved tellinga i oktober 178 personer som brukte tjenestene ved enheten, 52 i Eide og 126 i Fræna.

Enheten har 10 faste medarbeidere, fordelt på 9,5 årsverk. I tillegg kommer de tre prosjektstillingene. Eide er vertskommune inntil de to kommunene slår seg sammen fra 2020.

Stolt av å være langt framme

Anders Høe sier han er stolt av å jobbe i to kommuner som er veldig tidlig ute med å se psykisk helse og rus i sammenheng. Etter hvert er nå flere kommuner i gang med å bygge opp tjenestene på liknende vis.

– Hovedmålet er at Eide og Fræna skal gi et helhetlig, kvalitativt og sammenhengende tjenestetilbud til personer over 15 år med psykiske lidelser og / eller rusrelaterte problem, avslutter enhetslederen.

Vil skaffe lokaler

– Vi har møterom her på rådhuset, men de egner seg ikke til dette bruket. Å finne et tilpasset rom er en utfordring. Vi jobber med saken, og skjønner at det er presserende. Vi skal finne en løsning, men jeg kan ikke si når vi vil ha lokaler klare til bruk, sier kommunalsjef Arild Kjersem i Fræna.