En 30-åring fra romsdalsregionen er dømt til å sone 21 dager i fengsel etter at han spyttet på og slo en politikvinne i ansiktet, samt drapstruet hennes og to andre politifolks familier.

Lørdag 18. juni 2016 var 30-åringen på byen i Molde, der han etter egen forklaring drakk svært mye og ble veldig full. Han var blant annet på Løkta, og på «1911», MFK-supporternes stampub.

Stor fest

Samme kveld hadde MFK et arrangement utafor Aker stadion. Der var rundt tusen personer samlet innenfor et avgrenset område for å hylle og ta avskjed med Daniel Berg Hestad etter hans testimonial-kamp tidligere på dagen.

Tre politifolk som hadde ordenstjeneste på stedet, ble ca. kl. 23 varsla om at 30-åringen burde sjekkes før han slapp inn på arrangementet.

Mannen ble stanset av politiet som ville snakke med ham. Da skal han ifølge dommen ha blitt aggressiv med en gang. Han gjorde kraftig motstand, og ville videre, men politiet la ham i bakken. Da forsøkte han å rive seg løs, sparket mot politifolkene, og spyttet en av dem i ansiktet.

Drapstruet familiene

Ifølge tiltalen sa han at han ville se nøye på politifolkenes ansikter for å huske hvem de var. Han sa også at han skulle finne familiene deres og drepe dem.

Episoden skal ha vært rundt 18 minutter, før det kom en politipatrulje til stedet og tok mannen med til fyllearresten.

Ba om unnskyldning

I avhør neste dag, erkjente mannen det som hadde skjedd, og ba om unnskyldning for det han hadde gjort.

I retten innrømmet han også at han tre uker før hendelsen, hadde brukt hasj med virkestoffet THC.

Retten bemerker at vold og trusler mot offentlige tjenestemenn med få unntak skal straffes med ubetinget fengsel. Dommerne ser alvorlig på hendelsen, på grunn av voldsutøvelsen, de alvorlige truslene, varigheten, og at gjerningspersonen er voksen.

Erkjente alt

Retten finner det imidlertid formildende at mannen helt fra første politiforklaring erklærte straffeskyld i henhold til tiltalen.

Den dømte sliter med depresjon, som gjør at Kriminalomsorgen avgjør om han må sone i fengsel, eller ta straffen på annen måte.

Fra dommen på 21 dagers fengsel, trekkes det fra to dager i varetekt. Mannen, som har forsørgeransvar, må også betale saksomkostninger på 3.000 kroner.

30-åringens bruk av hasj ville i seg sjø bare medført en bot, men ble tatt med i den øvrige straffeutmålinga.

Retten ble ledet av tingrettsdommer Oddne Hansen, og besto i tillegg av to meddommere. Hovedforhandlinga ble holdt i Romsdal tingrett 19. desember 2016.

Tingrettsdommer Oddne Hansen ledet saka i Romsdal tingrett. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Kjell Langmyren