Mannen, som nå er i starten av 20-åra og fra romsdalsregionen, sto tiltalt for å ha begått voldtekt mot person som «var ute av stand til å motsette seg handlingen», og for å ha framstilt og delt bilder som seksualiserer barn, dvs. unge under 18 år.

Romsdal tingrett dømte mannen til tre års fengsel tidligere denne måneden, og til å betale fornærmede 100.000 kr i oppreisning. Retten gjør halvparten av fengselsdommen betinget, dvs. at domfelte slipper å sone 1 år og 6 måneder av straffen hvis han ikke begår lovbrudd de neste to år.

Reagerte med sinne

Gutten og jenta ble kjærester i midten av tenårene. Det var i løpet av det siste året i forholdet, at overgrepene begynte.

Første gang gutten tiltok seg samleie med den sovende kjæresten, våknet hun, ble sint og krevde at han aldri skulle gjøre dette igjen.

Retten finner det bevist at han seinere gjorde det minst ti ganger til.

La bilder på nettet

Ved ett tilfelle tok gutten bilder av kjærestens nakne kropp da hun sov, og delte dette på en bildedelingsapp slik at ca. 50 andre fikk se dem.

Gutten innrømmet dette overfor kjæresten da hun fant bildene på hans mobil.

Jenta ble svært bekymret for om noen ville kjenne henne igjen, og fikk søvnproblemer.

Gikk til politiet for å hjelpe ham

Etter at forholdet var over, gikk jenta til politiet. Hun tenkte de kunne hjelpe slik at gutten «ikke lenger fikk lyst til å ta slike nakenbilder».

Politiet foretok avhør, men etterpå ville jenta verken anmelde forholdet eller skrive under på avhøret. Politiet opplyste da at de ville etterforske videre siden det dreide seg om en alvorlig straffesak med offentlig tiltale.

Venner etterpå

Domfelte og fornærmede har hatt kontakt på telefon og chat etter politiets avhør i saka. Jenta har også besøkt gutten der han har flyttet.

«Må reageres strengt»

I dommen står at det må reageres strengt «mot seksuallovbrudd av denne karakter. Tiltalte har som kjæreste ... grovt utnyttet ... tillitsforholdet og lojaliteten som fornærmede fikk til tiltalte. Voldtekt er en av de mest alvorlige forbrytelsene mot en persons fysiske, psykiske og seksuelle integritet, og som oftest vil ha dyptgripende skadevirkninger og medføre reduksjon i livskvalitet for den som rammes. Dette gjelder alle typer voldtekter – ikke bare overfallsvoldtekter eller voldtekter der det blir brukt vold, men også for voldtekter begått mot personer som er ute av stand til å motsette seg handlingen», står det i dommen.

Skjerpende – og formildende

Det er straffeskjerpende at tiltalte begikk minst ti seksuelle overgrep mot fornærmede over en lengre periode, samt at bilder ble delt på nettet og skapte frykt hos fornærmede for å bli identifisert.

Det er imidlertid formildende at domfelte tilsto uten forbehold i avhør, og gjentok dette i retten. Det bidro trolig til at politiet i det hele tatt reiste sak, og til en kort og betydelig billigere hovedforhandling enn det ellers ville blitt. Dette gjorde at mannen slipper å betale saksomkostninger.

Det er også formildende at domfelte var ung, relativt jevnaldrende med fornærmede, at de to fortsatte et kjæresteaktig forhold etter politiavhørene, og at det vanskelig lar seg gjøre å identifisere jenta på de nevnte bildene.

Aktor påsto oppreisning på 150.000 kr. Retten, med sorenskriver Svein Eikrem og to meddommere, landet imidlertid på at 100.000 kr var passende oppreisningserstatning.