Politiet har bestemt seg for å gå gjennom den 25 år gamle drapsgåta fra Molde en gang til.

To ble siktet

Det var hennes grandnevø, Kjetil Birkeland – som bodde i andre etasje i boligen, som fant henne. Han ble siktet for drapet samme dag sammen med en kamerat som også var i huset kvelden før.

Siktelsen mot grandnevøen ble skjerpet flere ganger, og han ble til slutt siktet for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Kameraten var siktet for medvirkning. Begge nektet for å ha drept 94-åringen.

I midten av januar 1993, mer enn 12 måneder seinere, ble siktelsene frafalt på grunn av bevisets stilling.

Har ønsket gjenopptakelse

Både Kjetil Birkeland og kameraten (se egen sak) har forsøkt å få saka gjenopptatt. De har hatt et ønske om en løsning på drapsgåta – i det minste at alle mulige mistanker mot dem legges helt død gjennom at saka henlegges med konklusjonen «intet straffbart forhold».

Nå, 25 år etter, kan det skje. Det bekrefter politiinspektør Ove Brudevoll til Romsdals Budstikke.

Ny informasjon

Den henlagte drapssaka ble for drøyt to uker siden hentet opp igjen.

– Saka er henlagt, men slike saker legger vi aldri helt vekk. De vil kunne hentes opp igjen hvis det kommer ny informasjon. Og i denne saka har vi fått noen henvendelser som gjør at vi har bestemt oss for å se litt mer på den, sier Brudevoll.

– Vi har bestemt at vi først skal se på saka internt, og så vil vi gjøre en vurdering om det skal gjøres mer og eventuelt kople Cold Case-gruppa til Kripos inn. Denne vurderingen vil bli gjort over nyttår.

– Hva slags ny informasjon har dere fått og når fikk dere det?

– Gjennom de siste åra har det vært flere henvendelser i saka. Det er også skrevet nye notat i saka på bakgrunn av opplysninger vi har fått inn. Slik vi ser det nå, er det dermed grunnlag for å ta fram saka og gjennomgå den på nytt. Vi vil se om det er noe mer vi kan gjøre og om det er noe vi eventuelt kan gå videre med.

– Hva slags informasjon er det snakk om?

– Det er opplysninger fra personer som har vært inne i saka fra før. Ut over det kan jeg ikke si så mye mer nå.

Forsøkt gjenopptatt før

Den aktive etterforskningen i Laura-saka ble avsluttet rundt 14 måneder etter drapet.

Vinteren 1999 kontaktet Kjetil Birkeland privatetterforsker Tore Sandberg. Etter å ha gått inn i saka, mente Sandberg at politiet manipulerte bevis og holdt tilbake sentrale opplysninger. Etter Sandbergs egne undersøkelser besluttet så Frostating lagmannsrett i 2001 at det skulle foretas rettergangsskritt for å avkrefte mistanken mot de to.

Det ble gjort nye rettslige avhør, men i 2003 besluttet Riksadvokaten at saka fortsatt skulle være henlagt på «bevisets stilling». Sandberg var kritisk.

– Etter min oppfatning er det flere svært alvorlige svakheter i politiets arbeid, sa han til NRK Brennpunkt i 2005.

Ønsker oppklaring

Kompisen til Kjetil Birkeland, Arnfinn Sivertsen, har tidligere ikke stått fram i media med navn og bilde. Det gjør han i dag. Han har helt siden foreldelsesfristen ble opphevet og den norske Cold Case-gruppa ble opprettet, hatt et sterkt ønske om at de tar tak i Laura-saka. Han har vært i direkte kontakt både med Cold Case-leder Espen Erdal og med Ove Brudevoll her lokalt.

– Arnfinn Sivertsen sier i intervjuet med oss at han har vært i kontakt med dere for å få en ny etterforskning. Har dette vært avgjørende, Brudevoll?

– Det er ikke på grunn av hans henvendelse vi nå tar opp igjen saka. Men dette er en type sak som vi ønsker å oppklare for enhver pris.

– Hvordan konkret jobber dere med en så gammel sak?

– Det vi gjør nå, er å se på hva vi har, og deretter vil vi se om det er grunnlag for å etterforske videre med bistand fra Cold Case. I første omgang er det personer her lokalt som har fått i oppdrag å systematisere informasjonen vi allerede har.

Politiinspektør Ove Brudevoll bekrefter ny gjennomgang av Laura-saka. Foto: ERIK BIRKELAND