I forbindelse med budsjettbehandlingen kom det fram at det trengs åtte-ni millioner kroner til helt nødvendige skoleutbedringer på Hustad. Politikerne i Fræna utsatte saken til de får en mer konkret vurdering av omfang, problematikk og mulige løsninger. Men saken kommer helt sikkert tilbake som en boomerang.

Trenger nye garderober

– Skolen trenger splitter nye jente- og guttegarderober. Det trengs et helt nytt dusjanlegg. Ventilasjonsanlegget må oppgraderes. Og så må det gjøres utbedringer i svømmehallen. Skolekjøkkenet er også helt utdatert. Det trengs rett og slett et nytt skolekjøkken. Min klare anbefaling til Fræna kommune er at det må investeres åtte til ni millioner kroner for å få orden på disse tingene. Mye er nedslitt og rett og slett for dårlig, fastslår prosjektleder Tor Bjørk i Fræna kommune.

Han jobber spesifikt med en gjennomgang av kommunens mange bygninger. Tor Bjørk har sannelig nok å henge fingrene i.

– Mye er gjort de siste årene, men det er klart at mye også er forsømt. Kommunen har ikke hatt penger til vedlikehold, det får vi svi for nå.

Trenger mer penger

Kommunalsjef Odd Eirik Bergheim sier at skolen på Hustad, som har 180 elever fra 1. til 10. trinn, har fått betydelige midler til renovering de to siste årene. Og han innser at det trengs enda mer.

– I all hovedsak er klasserom og grupperom pusset opp. Det er ny ventilasjon og nye utvendige fasader. Vinduer er skiftet ut. Skolen på Hustad har fått seg et løft, men det er klart at skolekjøkkenet, dusj og garderober er gått ut på dato. Toalett og gangareal må også fikses. Dette må politikerne se i sammenheng med andre behov, som vil komme klarere fram i en kommende tilstandsrapport for kommunale bygg i Fræna, sier Odd Eirik Bergheim.

Han understreker at det så snart som mulig skal sørges for at eksisterende rømningsveg fra basseng og garderober blir innenfor brannvesenets krav.

Håper på politikerne

Hustad-rektor Anne Kristine Løseth håper at Frænas politikere finner rom for de nødvendige midlene så raskt som overhodet mulig.

– Jeg håpte på at politikerne ville vedta de nødvendige bevilgningene i budsjettmøte, men beklageligvis ble det ikke slik. Samtidig er det klart at mye av det som må utbedres ikke kan vente så lenge. Samtidig vil jeg skryte av kommunen og politikerne for de store forbedringene som vi har sett her de siste to årene. Det er gjort et betydelig vedlikehold, tingenes tilstand er veldig mye bedre, fastslår rektoren.

Også svømmebassenget og bassengrommet trenger utbedringer, ifølge kommunens rapport. Foto: Eirik Heen
Rektor Anne Kristine Løseth er glad for at Fræna kommune de siste årene har pusset opp skolen betydelig. Foto: Eirik Heen