Meldingen om at et flertall i Molde formannskap går inn for at Istad skal selge ut kraftdelen av konsernet, kom fullstendig overraskende på de ansatte. Kommunestyret skal behandle saken i dag.

Stor undring

De framholder at de ansatte i Istad ser med stor undring på at formannskapet i Molde ønsker å selge deler av konsernet. De framholder at dagens Istad AS – med lokalt eierskap – har vært drevet godt og effektivt.

Lite gjennomtenkt

– Vi har – og har hatt – en av de laveste nettleiene i fylket, og en svært stabil strømforsyning. Kraftproduksjon og kraft- omsetning genererer også betydelige inntekter, sier de tillitsvalgte.

De framholder at et salg på dette tidspunktet, med lave kraftpriser og dertil lav pris på produksjonsdelen av Istad AS, virker svært lite gjennomtenkt.

35 jobber forsvinner

– Med et salg vil cirka 35 arbeidsplasser forsvinne fra Molde-regionen, framholder de tillitsvalgte.

De sier samtidig at det er positivt at Molde kommune har et ønske om å drive nettvirksomheten med 68 arbeidsplasser videre. Men de frykter også for den.

Frykter for Istad Nett

– Ønsket om å selge ut deler av virksomheten, og kjøpe seg opp i andre, mener vi vil bli en komplisert og usikker prosess. Vi tror det er en overhengende fare for at nettvirksomheten også vil kunne forsvinne fra Molde, enten i prosessen eller kort tid senere, sier de tillitsvalgte.

Hardt rammet

De framholder at det er mange grunner for ikke å sette Istad AS i spill nå, og lister opp følgende:

• Molde er fra før hardt rammet av nedgangen i oljeindustrien, og dette er ikke rett tidspunkt for kommunen å risikere 116 kompetansearbeidsplasser.

• Eierkonstellasjonen med Statkraft, Moldekraft og Molde kommune har vært stabil i mange år. Moldekraft og Molde kommune eier 51 prosent, og er gjensidig bundet av en aksjonæravtale som gjør at disse to eierne må være enige for å kunne foreta større endringer i Istad AS. Selv om Molde kommune eller Moldekraft selger sin eierandel, vil ny kjøper være bundet av denne avtalen.

• Dersom kraftdelen blir solgt, vil den gjenværende monopoldelen ikke ha de samme mulighetene for å støtte idrett og kultur i området vårt. Dermed forsvinner flere millioner kroner til lokale lag og foreninger.

• Istad AS en nå restrukturert til et rendyrket energiselskap, og i langtidsbudsjettet viser prognosene at Istad AS vil generere gode og stabile inntekter til eierne i årene framover.

• Istad AS er allerede tilpasset endringene som har skjedd i Energiloven, slik at dette ikke er et problem for konsernet slik det er i dag.

Beredskap

De tillitsvalgte peker videre på at Istad også er en beredskapsorganisasjon, og at det er viktig med tilgjengelige ressurser i lokalsamfunnet ved større hendelser og naturkatastrofer.