Bruktmarked med kjoler og dresser på Åndalsnes - at det skulle bli så populært å kjøpe brukt kjole til juleball, hadde ikke elevrådet trodd.

Glitter, tyll, og strass. Svart, rødt og pasteller. Utvalget var det ikke noe å si på da det onsdag var bruktmarked av finkjoler og et par dresser i kantina ved Åndalsnes ungdomsskole. Oppslutninga var det heller ikke noe å si på, med stadig strøm av jenter – og noen foreldre - rundt salgsbordet, der elevene sjøl sto for salget av sine avlagte kjoler.

– Vi syntes dette er et fornuftig tiltak med tanke både på økonomi og miljø, sier elevrådsleder Louise Nakken, som har vært litt spent. Skoleballet er allerede om ei uke, og mange har sikret seg glitter og stas for den store kvelden allerede.

Nesten overraska

Lærerne har snakka om det i noen år, og lanserte ideen for elevrådet i høst.

– Det er greit at foreldre kan tenke at det er en god idé, men da elevrådsrepresentanene kom tilbake fra klassene med såpass positiv respons fra elevene, ble jeg nesten overraska, innrømmer Linda Skjeflo, som er lærerkontakten til elevrådet.

– Og når man ser alle som er innom, er det tydelig at åpenheten til gjenbruk er reell, sier Skjeflo, som har inntrykk av at mange elever er bevisste i forhold til miljøet, og har god peiling på tiltak som kan gjøres.

– Det er virkelig kjempeartig at det kommer så mange, synes Skjeflo, som er særlig glad for å se at jentene oppmuntrer hverandre til å handle brukt.

Topp tiltak

En stor jentegjeng fra 8. trinn snirkler rundt bordet. Alle har fått tak i kjole til ballet for lengst, men synes det er topp tiltak med et bruktkjolemarked.

– Det må bare være tidligere på høsten neste gang, sier Elise Oshaug.

– Bruker dere ellers brukte klær?

Flere forteller at de arver mye, og gir det videre. Noen sier at alt kjøpes nytt.

Emma di Støve har blinket seg ut en glitrende kjole, og får følge av hele gjengen inn på jentetoalettet for å prøve den. Hun får tomler opp og fine ord av venninne – og har plutselig skaffet seg et alternativ til kjolen hun allerede hadde.

– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle finne noe, smiler Sanne den Dikken i 10. trinn, som har sikret seg én av de turkise med strass, lagt for salg av Thea Elise Gråberg fra samme trinn.

– Dette var det lurt å arrangere. Dette er kjoler man kanskje bruker bare én gang før de bli liggende og noen har kanskje dårlig råd også, sier Sanne.

Årets høydepunkt

Juleballet er årets høydepunkt, sjøl for elevene i tiende trinn.

– Men det var enda mer stas i åttende, smiler Louise.

Om ei uke skal jentene i alle fall komme inn med glitter, tyll og strass. I rødt, svart eller pasteller. I brukt eller nytt.

Med så god oppslutning, rundt 20 kjøp, på så kort varsel er det nærliggende å tro at det blir marked også neste år. Da i bedre tid før den store, store kvelden. Og kanskje med samarbeid med videregående skole, slik at enda flere kan få solgt og kjøpt.

– Dette gikk kjempebra, sier Linda Skjeflo og Loise Nakken og klasker til med en «high five».

Andre året på Bekkevoll

På Bekkevoll ungdomsskole i Molde var det andre året med bruktmarked for julekjoler.

– Vi hadde ok oppmøte, men det var litt høyere i fjor, sier FAU-leder ved skolen, Signe Strande, som forteller at de vil utvikle konseptet til neste år.

– Vi har fått mange gode tips til forbedring. Det skal også være et sosialt arrangement, sier hun.

– Intensjonen er å belyse bruk og kast-kulturen og se at man kan gjenbruke.

Det kom inn cirka 100 artikler, altså kjoler, finsko og dresser. Også her var det rundt 20 kjøp.

– Det var et kjempeartig arrangement, med fine kjoler i god kvalitet, sier Strande, som opplyser at restlageret ble levert til Fretex.