De siste ukene har det pågått ei kronerulling på Åndalsnes der man har blitt oppfordret til å bidra med en slant til inntekt for en klatrejungel. Det er FAU ved skolen som har satt i gang den prosessen, etter et initiativ som i første omgang kom fra lærerne og rektor.

– Fysisk aktivitet genererer trivsel, og det er jo det vi ønsker at alle skal føle på skolen. Da unngår man konflikter og skaper vennskap. Dødgang øker konfliktnivået, mener Aandal, og legger til at skolen med tiltak som dette og andre mindre tiltak satser på forebygging.

– Vi har en noe trang skolegård, så det krever at vi er litt på og har tett tilsyn, forteller Aandal, og legger til at man hele tiden må tenke nytt for å få barna aktive i skolegården. Hun har funnet inspirasjon på en skole i Spjelkavik, der man hadde fått til mange tiltak med midler fått, mye takket være jobbing og søking fra FAU.

– På denne skolen var antallet henvendelser om ting å ta tak i etter friminuttene gått ned, forteller Aandal.

Positiv respons

Allerede i høst har skolen innført et annet forebyggende tiltak, etter inspirasjon fra Spjelkavik.

Leikepatruljer med småutstyr som legger til rette for aktiviteter i matfriminuttet er allerede i gang. En vennebenk er også på trappene.

– Elvene har stadig egne ideer sjøl, og er også veldig gira på en klatrejungel, forteller rektoren, som melder om positiv respons over alt.

– Hos oss var det god stemning rundt dette med en gang, forteller Håvard Ulvestad som sitter i FAU og også er med i arbeidsgruppa som skal jobbe mot jungelen.

– Jeg tror veldig mange kommer til å bli veldig fornøyd med en klatrejungel, sier elevrådsformann David Volden i 6. trinn. Elevrådet har gitt 5.000 til prosjektet og forrige uke hadde lærerne basar, der de sjøl kjøpte gevinster og lodd, med nesten 4.000 kroner inn i resultat.

Frist 15. januar

Siden en klatrejungel på skolen klassifiseres som et nærmiljøtiltak, kan de søke fylket om å få opptil 300.000 i støtte, dersom de skaffer til veie 100.000. Disse pengene må være på plass innen 15. januar.

– Vi har oppfordret klassene til å prøve å tjene penger på arrangementer nå framover, forteller Aandal, som har stor tro på at dette skal gå i orden. I aller beste fall blir det bygging allerede til våren.

– Kommunen er også positive og vil hjelpe til. Blant annet har formannskapet nylig innstilt på å bidra, forteller Aandal.

Fire jenter kommer bort og vil gjerne bli tatt bilde av. Maria Isabel, Maria, Marit Sofie og Elida i femte trinn ser ut til å trives godt i friminuttene allerede.

– Liker dere at det kan bli klatrejungel bak her, da?

– Åååå, JAAAAA!

Maria Isabel, Maria, Marit Sofie og Elida fra 5. trinn håper det blir klatrejungel på skolen. Foto: Ragnhild Bakke
Rektor Nina Ellingseter Aandal sammen med elevrådsleder Daniel Volden fra 6. trinn og Håvard Ulvestad fra FAU og arbeidsgruppa som er satt opp for klatrejungel. Totaltkostnaden på en jungel er anslått å være rundt 800.000. Nå pågår det kronerulling for å skaffe 100.000 av dette i egenandel. Foto: Ragnhild Bakke