– Det er jo nesten en sensasjon, at vi har med tre så unge artikkelforfattere, sier leder av Romsdals sogelag, Bjørn Austigard.

Det er medredaktør Rolf Strand som har fått de tre jentene inn i sogelagsvarmen.

– Det startet med at jeg holdt et foredrag på Molde videregående om hvordan skrive historie om forfedre i slekta, forklarer han.

Industrihistorie og arkeologi

Maria Løvik Salte, Solveig Skavnes og Julie Sylte Legernes har skrevet historiene til henholdsvis John Johnson Villa, Peter Ørger Pedersen Syltebø og Lasse O. Lægernes, fotografen.

– I tillegg er det artikler om bygrenser, arkeologi og industrihistorie. Alle kan ikke være interessert i alt, men mange vil like å lese noe, mener Austigard, og opplyser at den eldste bidragsyteren – Knut Toven – ble født i 1897. Manuskriptet har hittil vært i familiens eie.

– Dessuten har vi en debutant på 82 år, i Lars jenset på Otrøya, sier han.

Et betydelig kulturarbeid

Austigard, som har ledet sogelaget i 40 år, mener laget, som nå teller rundt 960 medlemmer, utøver et betydelig kulturarbeid.

– I tillegg til årsskriftet, har vi to store prosjekt på gang på nettet; innsamling av historien til minnesmerker i stein. Og innsamling av bygdesanger, forteller Austigard.

Dag Skarstein har til nå samlet inn informasjon og bilder av rundt 200 slike steiner, mens Rolf Strand har sørget for at rundt 200 bygdesanger nå ligger ute på sogelagets hjemmesider - med noter og bildefiler.

1500 i opplag

Årsskriftet kommer ut med 1500 i opplag.

– De fleste kommer til oss. Noen artikler bestiller vi. Og noen ytterst få koster oss litt. I år har vi brukt 20.000 kroner på dateringskostnader. Men det er viktig dokumentasjon, sier Austigard, og forteller at skribentene, i tillegg til ære og berømmelse, får lønn i form av honorareksemplar av boka.

Den som er medlem av sogelaget, får boka tilsendt som en del av kontingenten på 300 kroner.

Årskriftet kommer ut i 80. årgang. De tre redaktørene har til sammen 77 års erfaring med årsskrift-arbeidet.

De tre unge skribentene Solveig Skavnes, Maria Løvik Salte og Julie Sylte Legernes med redaktør Rolf Strand. Foto: Per Arnt Harnes