Følgene av å la innbyggerne bruke hallen gratis er merkbare, sier enhetsleder Leif Arild Lervik. Fra å ha mye ledig tid er hallen nå nesten oppfylt, orienterte han kommunestyret om nylig.

Vinn vinn

– Dørstokkmila her i Eide er blitt langt kortere nå, sier nytilsatt driftsansvarlig Emelie M. Langnes Holden, som jobber mye med hallen, i tillegg til at hun er kulturkonsulent i Eide.

– Vi får stadig nye brukere. Et eksempel er Lysgård games – en gjeng fotballoldboys-er i stadig økning. Gratis hall gjør det enklere å ta løs for voksne utenfor idrettslag.

Mange aktiviteter

I hallen foregår nær sagt all slags idrett. Fra Molde & Kristiansund el-innebandy til de faste idrettslaga med fotball, futsal, handball, volleyball, innebandy, friidrett, klatring og bueskyting.

– Bueskytterne på Lyngstad har akkurat fått tid i hallen, og futsal damer er også på veg inn. Fremdeles har vi ledig treningstid, særlig i helgene. Det er viktig at hallen blir brukt, sier Emelie.

Hun vet ikke antall ukentlige brukere, men anslår grovt at 500 personer er i aktivitet i Eides «storstue». Fra lag utenfra er det også spørsmål om leie nå siden satsene ble så lave.

Eidejenta, heimflyttet fra Trondheim, synes det er bra politikerne satser på å bedre folkehelsa.

– Jeg får så mange positive reaksjoner, folk er glade!

Penger til bedre tilbud

– Fordelen med gratis hall er at vi kan bruke pengene til å utdanne trenere, forebygge skader og kjøpe bedre utstyr, sier Jarl Inge Haukås, nestleder i EOFK, som har 350 fotballspillere.

Klubben brukte før opp til 350.000 kroner i året på halleie.

Treningsavgifta er foreløpig ikke senket. Den er gradert med 500 kroner for de minste, 1700 kroner for ungdom og 3500 kroner for A-laget.

– Tanken er at det skal bli billigere, så får vi se om vi kan greie det. For i første omgang må vi klare utgiftene. Lavere avgift vil klart fange opp flere, ikke alle har like god råd, sier Haukås.

Øker ikke prisen

Friidretten i Eide IL har 70–80 barn og unge i gang.

– Vi skal ikke øke kontingenten for 2017. Medlemsavgifta er rundt 300–400 kroner, treningsavgifta er på omtrent samme nivå, sier Frode Gimnæs og Siv Anita Kråkholm i Eide IL.

Før forsøkte de å spare ved å forlenge utesesongen. Nå er det rom for å sponse litt mer stevner, for å få opp antall deltakere, og kjøpe nytt utstyr.

– Vi er kjempeglade for løftet kommunen har tatt. Siden 2006 har vi ikke vært så mange som nå, sier de to friidrettstrenerne.

Ny klatrevegg

Stian Groven Grøtta, som leder Eide klatreklubb, merker godt at det er mer aktivitet i hallen.

– Det er fole artig å se alle som kommer for å klatre. Klatring er en individuell sport, der alle får prestere på sitt nivå, sier han.

Klubben tenker å utvide klatreveggen, som har for liten kapasitet. Med bedre tilbud vil dagens medlemstall på 80 øke, tror klubblederen.

Et medlemskap i Eide klatreklubb koster 100 kroner, i tillegg kommer sesongkort på 500 kroner, klubbens eneste inntektskilde.

Gratis hall gjør at de har fått 30.000 kroner mer å rutte med.

Driftsansvarlig Emelie M. Langnes Holden sier det er viktig at alle trives i Eidehallen. Største «kunden» er fotballklubben, her representert ved nestleder i EOFK, Jarl Inge Haukås. Foto: Oddbjørn Harnes