– Jeg ser en økning i antall skader i idretten, og da spesielt på barn og unge. Det finnes mye kompetanse på forebygging av skader, og Norge er langt framme i forskningen. Problemet er å få det implementert hos trenere og utøvere, og der ønsker jeg og bidra.

Det sier Trine Vinther Talset, som er fysioterapeut hos Arena fysioterapi og kiropraktor. Hun holdt i går kurs om skadeforebyggende trening for trenere i MHK i Idrettens Hus.

Stort ansvar på trenerne

I Norge er det stort sett foreldre og andre frivillige som er trenere for barn og unge i ulike idrettslag. Spørsmålene om når man skal begynne med topping av lag, og hvor tidlig man skal spesialisere seg i én spesifikk idrett, kommer fram med jevnlige mellomrom.

Det gjør at trenere og instruktører får et stort ansvar. Derfor har Talset siktet seg inn på trenere, og vil sørge for at de oppnår en økt kompetanse på feltet.

– Jeg ønsker å få fram alle aspekter om skadeforebyggende trening. Det handler ikke bare om øvelser, men også om forståelsen rundt dem og treningsbelastningen. For stor belastning er ofte det som gir størst risiko for skader. Så er det litt med det ansvaret trenere sitter på, og kompleksiteten rundt det, sier Talset.

– Hva er dine tanker rundt debatten av når man skal begynne med topping av lag?

– Om man topper lag for tidlig blir belastningen stor på de beste. Om de beste utøverne er med på alt på sitt eget årstrinn, så blir det mye på dem. De hopper kanskje lengst, skyter mest og løper mest. Totalbelastningen på den enkelte utøveren vil da bli veldig stor.

– Skal ikke være kjedelig

Flere hevder at det beste for å skape en toppidrettsutøver, er å spesialisere seg i en spesifikk idrett i tidlig alder. Det er ikke Talset enig i.

– Mange sier at det er fra man er 14 år at man skal begynne med spesialisering innen en spesifikk idrett. Det som er en gjenganger for dagens toppidrettsutøvere, er at de har valgt hovedidrett tidlig, men at de også har vært aktiv innenfor andre idretter. Noen lykkes med å spesialisere seg enda tidligere, men det krever da større kompetanse for å gjøre de riktige tingene. Martin Ødegaard er et eksempel på dette. Han har trent utrolig mye i tidlig alder, men han har hatt dyktige folk med mye kompetanse rundt seg, sier Talset.

– Har du inntrykk av at skadeforebyggende trening kan oppfattes som kjedelig og lite motiverende?

– Det er nok en oppfatning at skadeforebyggende trening er kjedelig. Det vil jeg ha bort. Det handler bare om å gjøre det idrettsspesifikt og morsomt. Jeg tror egentlig folk vet viktigheten av det, men at slik trening ofte blir valgt bort. De har begrenset med tid, og dermed blir det ikke prioritert.

Reduserer antall skader

Valset er, sammen med de andre terapeutene ved Arena fysioterapi og kiropraktor, del av MHK Elites medisinske støtteapparat, og klubben har blant annet to spillere ute på langvarig basis med korsbåndsskader. Hun viser til at riktig trening vil redusere risikoen for slike skader med hele 50 prosent.

– Det er jo ikke mange på et lag som får slike skader, men det er jo den skaden som gir lengst fravær. Man er fort ute i et år om man ryker korsbåndet. Det betyr mye for både et lag og enkeltutøveren. Anniken Obaidli røk sitt korsbånd i landingsfasen. Det å trene på å lande på en god måte, reduserer risikoen for slike skader betraktelig, sier Talset.