Det var stor stas i sjetteklasse på Bud barne- og ungdomsskole da de fikk åpne kassa bestående av flere eksemplar av de fem bøkene som er nominert til Bokslukerprisen 2017. Klassen er en av fem i landet som være med å bestemme hvilken bok som får den gjeve prisen.

Grøss og gru i Bud

Til nå har klassen, sammen med 25.000 andre elever i Norge, lest utdrag fra ti bøker. Nå er fem bøker valgt ut som superfinalister, og fem klasser valgt ut som jury. Blant bøkene er «Evig midnatt på museet».

– Dette er en grøsser, sier kontaktlærer Tone Bergseth, før hun kommer med et grøsselig forslag:

– Vi har jo et museum i Bud... Jeg tenker at vi skal ha en lesevake på museet en sein kveld, sier hun.

– Jaaa!

Ungene virker veldig enig, sjøl om en av 11-åringene påpeker følgende:

– Jeg ble skittredd bare av å lese boka heime!

– Men når hele klassen er samlet, blir det ikke så skummelt, betrygger en annen.

Jørn Lier Horst

Det er tredje året Bud skole deltar på leseprosjekt i forbindelse med Bokslukerprisen, og første året de har blitt plukket ut til å være juryklasse.

– Jeg gleder meg sykt til å lese alle bøkene. Min favorittforfatter er Jørn Lier Horst. Han er flink til å skrive krim. Man «kommer inn i» karakterene sen 2017 med en gang, selv om det er lenge siden forrige bok, sier Hannah Gaikonen, som

har lest siden hun gikk i barnehagen.

– Mamma har alltid lest for meg, sier hun.

Klassekompis Kasper Vestavik forteller at han er passe glad i å lese.

To elever og to lærere skal til Oslo 20.april i forbindelse med utdelinga av prisen.

– Vi begynner å lese bøkene etter jul. De som har lest bøkene tidligere gjør en ny gjennomgang. Dette blir en skikkelig lesedugnad, sier Tone Bergseth.

Lesesatsing

Rektor Elisabeth Langeland er glad for at klassen får være med å kåre vinneren av Bokslukerprisen 2017. Hun forteller at skolen i år satser ekstra på lesing gjennom 20 minutter daglig lesestund på skolen.

– Den eneste «medisinen» for å bli en bedre leser er å lese. Vi setter av mye penger i budsjettet til innkjøp av bøker. Lesing er så viktig, både for at elevene skal kunne tilegne seg kunnskap om omverdenen og for at de skal få med seg innholdet i lærebøkene, sier Langeland, og opplyser at niendeklasse ved skolen er med i U-prisen, en kåring av årets beste ungdomsbok.

Sjetteklasse ved Bud barne- og ungdomsskole, rektor Elisabeth Langeland (midt i trappa t.h.) og kontaktlærerne Tone Bergseth (nr. to f.v.) og Bertil Kjørsvik (øverst t.h.) synes det er stor stas at søknaden om å bli juryklasse for Bokslukerprisen gikk gjennom. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen