– Pilene peker mer oppover enn hva de vanligvis gjør på denne tida. Det er en stor mulighet for at det vil utvikle seg til en tidlig topp, og at mange blir sjuke før jul, sier Olav Hungnes, som forsker på influensa ved Folkehelseinstituttet.

– Vanskelig å spå utviklingen

Ifølge Hungnes er årets influensasesong tidligere ute enn hva den pleier å være.

Hungnes sier at det er vanskelig å spå hvordan årets influensasesong utvikler seg, og understreker at de kun har sett på tidlige signal hittil.

– Det vil si funn av influensavirus hos pasienter gjennom laboratorietesting. Tallet på dem som kommer til legen med influensaliknende sjukdom er foreløpig lavt, nesten nede på bunnivå. Men basert på mønstrene fra tidligere år, og at årets influensa får den samme utviklingen i intensitet, er det grunn til å tro at det blir et influensautbrudd i desember, sier han.

Snart for seint å ta vaksine

Sjøl om forskerne ikke er helt sikre på at det blir en tidlig topp, synes Hungnes at det er viktig å melde fra til folket.

– Slik at spesielt de i risikogruppa får vite at de er nødt til å ta influensavaksinen nå. De kan ikke vente lenger, da det tar et par uker før vaksinen gir full beskyttelse. Vi har allerede sett tilfeller hvor det har vært for seint. Enkelte som tok vaksinen fikk influensa før den rakk å virke, sier han, og legger til:

– Tallet på dem som har fått influensa er ennå lavt, så for de aller fleste er det tidsnok å vaksinere seg nå.

– Ikke utsett andre for smitte

Hungnes sier at vaksine er den viktigste måten å forebygge influensaviruset på.

– Ellers er det viktig å ha god hånd- og hostehygiene, og at du ikke utsetter andre for smitte. Snu deg vekk dersom du hoster eller nyser. Det er heller ikke lurt å gå på skolen eller jobb sjuk. Mesteparten av luftveissykdommene nå skyldes nok ikke influensa, men dette vil snu i løpet av noen uker. Alle tiltak som kan forhindre smitte er uansett noe folk bør ta hensyn til, sier han.

– Ta hensyn til at du er sjuk

Dersom du allerede har blitt smittet, finnes det medisin.

– Den må tas tidlig, gjerne i løpet av de første par sykdomsdagene, for å få best effekt. Det er som regel de i risikogruppene som får denne, men dette er opp til legene å vurdere. Ellers blir influensa behandlet med smertestillende, febernedsettende og tilstrekkelig med veske. Det er også viktig å gi seg sjøl en god sjanse til å bedre igjen, og rett og slett ta hensyn til at du er sjuk, sier Hungnes.

– Influensa er forbigående og selvbegrensende for de aller fleste. Sjøl om feberen og luftvegssymptomene gir seg etter en liten uke, kan man hangle og føle seg slapp en god stund etterpå. Men pass på hvis du ikke ser noe tilfriskning i løpet av en liten uke, eller at du friskner til og så blir verre igjen. Da kan det være komplikasjo ner på gang, og du bør til lege, avslutter han.

Olav Hungnes. Foto: Folkehelseinstituttet