Mandag fyller en av de store pilarene i Moldes og Romsdals musikkliv år, men allerede i helga måtte noe skje, mente Helene. Og ikke bare hun, for hvem hun nå har mumlet sine planer om noe helt spesielt for Einar; «JAAA!», har omkvedet vært.

Og feiring ble det så det sang og klang i Røbekk kirke, for noen få minutter over fire på ettermiddagen rullet Helen og «gutten» inn på P-plassen ved kirka. Og om det kanskje var mistenkelig mange biler der, syns Einar, så var det ikke før han skred inn i kirkerommet og Storyville Storband at han ante mer enn ugler i mosen.

– Nei, dette hadde jeg aldri ant, men å få være med på noe slikt, da! Dette er jo nesten som en hel nyttårskonsert i seg sjøl, dette, sier dirigenten, korpslederen, arrangøren, komponisten, trompetisten og «musikkmagneten»  som har hatt så mange roller rundt om.

– Ja, er det noen som skal ha en spleisekonsert med slik ei ramme, så må det være Einar, sier en av musikerne vi påtreffer rett før konserten. Han har betydd så mye for så mange at i dag skal det jammen være «payback time»!, sier han.

Eide, Batnfjord, Molde og «borti der»

Det var litt av et artistgalleri Helen Midtbø hadde klart å samle sammen for mannen i sitt liv og i romsdalsk musikkliv. Storyville Storband er nevnt, og med fast førstevokalist Anne Hollingen ble det flere «svisker» fra det kjente og kjære repertoaret. I tillegg Linda Kristin Hansen, som i likhet med Ruth Oline Lødemel hadde med akkompagnatør Harald Morstøl. Førstnevnte med sang fra verket «På en benk i Reknesparken, som kom ut i 2012. Verket består av dikt av moldemann Frank leslie Grydeland, tonesatt av Einar. Lødemel/Morstøl med et finurlig potpurri spennende fra opera til hjertevarme viser.

Mektige røster

Selv om Einar Strande har «godfoten» godt plassert i jazz og korps, så var det flere mektige røster med, og både Ole Andreas Silseth og Kjell Gunnar Holsen fylte den akustisk omfavnende Røbekk kirke med vellyd.

Korpfestivitas

Det blinket både i øyekroker og i edelt metall i Røbekk på denne minnerike kvelden, og musikalske hyllester kom både fra Eide Hornmusikk og fra Batnfjord Musikklag, og sannelig var det ikke også to av Strandes utallige kornettelever som hadde tatt vegen fra Eide for å ta gamle-lærer’n på «kornett» med ei låt. Og duoen Phillip Holberg/Olav Muldbakken fikk oppmuntrende ros fra Strande.

Raise me up

Det som av ulike årsaker virkelig fikk hevet jubilanten opp fra «tronen», var Arild Brekken og Harald Morstøls versjon av «You Raise Me Up» oppe på galleriet. Da kom de første gledestårer også, og det var tidlig i konserten. Utover ble det mye synbar glede og mange gratulanter, selv om den egentlig dagen ikke er før mandag. Dette ble en begivenhet i første omgang for Einar Strande, men også for barn, barnebarn, venner og musikere, og var det noe rart «prinsesse Leah» følte seg stolt på bestefar Einars fang?

– Dette har ikke vært lett å holde hemmelig, sier Helen Midtbø, men denne «hemmelige» festkonserten er noe vi alle unte Einar, og nå ser vi at han stråler like mye som de andre, så da ble det akkurat så vellykket som vi, de nærmeste, hadde håpet.