Molde er i ferd med å bli en bokby. Tanken slo meg sist lørdag på Plassen. Det var god helgestemning i kulturbygget. Kafeen var full av folk som lyttet til jazz. En liten halvtime var det ekstra trengsel fordi at det var et arrangement på teateret. I biblioteket var det jevn lørdagstrafikk. Barnefamilier som trengte påfyll av nye bøker og en rekke med faste avislesere. For mange er lørdagen den viktigste avisdagen. På biblioteket har de et skikkelig utvalg av nasjonale, regionale og lokale papiraviser. Biblioteket i Molde har blitt en møteplass. Et sted for fordjupning, samtaler, inspirasjon eller praktiske gjøremål. Helt sentralt står ønsket om å formidle. Et godt bibliotek er så mye mer enn et sted hvor man låner bøker.

Bokbransjen har endret seg. Jeg husker en scene fra Dagbladets kulturavdeling for snart 20 år siden. Det var omtrent på denne tida av året. Det var kaldt ute og julehandelen var i gang. En av avisas skarpeste litteraturkritikere kom inn i redaksjonen. Hun hadde på seg en tung kåpe og var tydelig opprørt. Anmelderen hadde besøkt en av de store bokhandlerne på Karl Johan, og hun reagerte kraftig på hvordan bøkene ble presentert til kundene. – Det er stabler av bøker. Overalt hvor du snur deg. Stabler av de samme bøkene. Bøker skal ikke oppbevares i stabler. De skal stå i hyller, sa hun. I dag er det nok ikke mange som reagerer på at bestselgerne selges i stabler. De fleste bokhandlere har hyller som rangerer de mest populære bøkene. I tillegg til store bord med stabler. Det er ikke sikkert at litteraturkritikerne ville gitt disse bøkene den samme framtredende plassen. Samtidig skal man ta med seg at bestselgerne i dag oppnår imponerende lesertall og bidrar til nordmenn fortsatt er et lesende folk.

I Molde er det helse seks bokhandlere, fem i sentrum og en på høgskolen. I sum gir det et bra utvalg. Også de beste bokhandlerne har blitt noe mer enn et sted hvor man kjøper bøker. I desember er det vanlig med boksigneringer, en fin anledning til å møte forfatterne og gjøre gaven mer personlig. I løpet av adventstida arrangeres det også bokbad med lokale forfattere på Moldetorget. Det tror jeg er et steg i riktig retning. Et bokbad på et kjøpesenter er mindre forpliktende for publikum. De kan bli et avbrekk i handleturen. En mulighet til å forstå en forfatter eller bok som mange snakker om. Romsdalingene er heldig i så måte. Mange av de store forfatterne har røtter i vårt område. Edvard Hoem, Jo Nesbø og Knut Ødegård er tre eksempel. I tillegg liker romsdalingen å dokumentere. Dette gjør at hylla med lokalhistoriske bøker får påfyll hvert eneste år.

I sommer fant jeg en bokhandel av den gamle sorten. Det var en liten butikk i en travel italiensk ferieby. Jeg kan ikke italiensk, men jeg ble likevel gående og se på bøkene. I tillegg hadde de noen hyller med engelsk litteratur. Det var tett i tett med bøker og en ivrig ekspeditør som hadde stålkontroll hvor alt sto. Før han ga boka til kunden kom han med et par linjer. Det er absolutt formidling det også.

God helg!