Torsdag åpnet jubileumsutstillinga for Molde Kunstforening på Rådhuset, Romsdalsmuseet og Molde kulturskole. Grunnen til at utstillinga er tredelt er at kunstforeninga i fjor ga bort hele kunstsamlinga, bestående av rundt 200 verk, til disse.

– Romsdalsmuseet fikk 140 verk, i hovedsak lokal kunst. Den nye kulturskolen fikk 40 grafikker, deriblant originalkunst av Picasso og Chagall, og sju skulpturer, mens Rådhuset fikk 26 eldre maleri og en skulptur av Boge Berg, sier Kirsti Bjerkvik, styremedlem i Molde Kunstforening.

– Stor rift om kunsten

Nå stilles verkene ut i anledning Molde Kunstforenings 70 årsfeiring. Foreninga er blant landets eldste kunstforeninger. I mange år drev de svært godt.

– Det var noen ildsjeler som virkelig hadde teften for kunst i foreninga. Blant andre Anne M. Taasen, direktørfrua på Alexandra. Foreningen hadde god økonomi og mange medlemmer. Det var stor rift om kunsten den gang, sier Bjerkvik.

På det meste var medlemstallet nærmere 500. Utpå 2000-tallet snudde det.

– Medlemstallet gikk ned, kunstsalget stoppet opp. Etter en vannlekkasje i lokalene i Fannestrandvegen i 2010 fikk vi store utgifter med vedlikehold, og fant ut at vi ikke hadde råd til å ha lokaler og drive som vi hadde gjort. Da kom spørsmålet om hva vi skulle gjøre med kunstsamlingen, sier styremedlem Sissel Schøning.

Leier ut

De 308 verkene, som i 1988 hadde blitt taksert til 1,2 millioner kroner, ble gjennomgått. Noe ble gitt til institusjoner og skoler, noe ble solgt for å dekke regninger. Det mest bevaringsverdige ble forært Rådhuset, Romsdalsmuseet og kulturskolen.

– Flere av verkene til Romsdalsmuseet er på utleie. Krona får inntektene av dette. Nå er det opp til dem hvordan forvalter det, sier Bjerkvik.

– Oppbevares forsvarlig

Rådhuset og kulturskolen har sine verk permanent stilt ut. Romsdalsmuseet lagrer verkene i magasinet når de ikke stilles ut

– Det er godt å vite at kunsten oppbevares forsvarlig. Den er en del av vår felles kulturarv, sier Schøning.

– Det er viktig å lære neste generasjon om kunst. Disse verkene gir et helt unikt innblikk i håndverk, ideer og kreativitet. Vi ønsker at kunsten skal være til glede for Moldes befolkning, sier Bjerkvik.

– Utfyller samlingen

Formidlingsleder Hilde Stenmark Kvennes kaller samlingen en berikelse for Romsdalsmuseet.

– Det er ikke gitt at en formidler av kulturhistorie samler kunst, men vi har etter hvert fått en stor kunstsamling bestående av lokale kunstnere og motiv fra området, sier Kvennes, som er utdannet kunsthistoriker.

– Hvorfor er dette en berikelse for museet?

– Verkene er laget av personer som har levd her, og satt spor etter seg. Det gir en annen tilnærming til kulturhistorien enn vi vanligvis formidler. Den føler vi det er viktig å få med seg, sier Kvennes.

– Hvordan skal den vises fram?

– Vi kan velge oss ut spesielle tema eller fokusere ekstra på én kunstner. Det er også muligheter for å låne ut verk til galleri i Møre og Romsdal, sier Kvennes.

– For kommunen er det fantastisk å motta en slik kunstgave som kan pryde rådhuset og kulturskolen. Dette betyr at kunsten er tilgjengelig for offentligheten. Det er spesielt og positivt at elevene på kulturskolen kan glede seg over originalkunst av Picasso, Miro og Chagall, sier ordfører Torgeir Dahl (H).

HVA: Jubileumsutstilling Molde Kunstforening

TID OG STED: Molde kulturskole i åpningstida, rådhussalen ved ledig tid i åpningstida, Romsdalsmuseet i åpningstida. Gratis inngang. Utstillinga varer til 15. januar.

Maleri av Gunnar Haukebø. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen