Det fastslo en såkalt «faktaundersøkelse av klage på opplevd mobbing og trakassering ved Nyhamna» som Shell fikk gjennomført høsten 2014.

Oppdraget gikk til Arbeidsrettsadvokatene Gisle & Pedersen MNA fra Oslo, sammen med en HR-rådgiver fra Shell.

– Faktaundersøkelsen var en konkret respons på påstander som ble framsatt høsten 2014. For øvrig kartlegger vi arbeidsmiljø regelmessig, blant annet gjennom årlige medarbeiderundersøkelser, forteller kommunikasjonssjef for Ormen Lange-feltet, Kitty Eide, til Romsdals Budstikke.

Varslet Arbeidstilsynet

Påstandene det er snakk om, kom fra en bekymringsrapport fra fagforeningen SAFE, som etter et besøk på Nyhamna i september samme år hevdet å ha avdekket en ukultur med trusler, utskjellinger og frykt for represalier.

Sentralt i dette sto hovedverneombud Runar Kjørsvik, som siden fikk sparken.

– Tilbakeviste påstander

SAFE, som er den største fagforeningen på Nyhamna, mente å se at mye av problemet lå på mellomledernivå, der enkelte «nærmest får gjøre hva de vil med innleiepersonell» og at flere hadde valgt å slutte på grunn av mobbing og trakassering.

SAFEs rapport får imidlertid krass kritikk fra Shells «faktaundersøkelse» fordi ansatte fikk framsette påstander med lovnad om å være anonym, mens mellomlederne ble navngitt – uten mulighet til å forsvare seg i samme rapport.

– Hva gjorde dere for å ta tak i problemene, og har mellomlederne vært et tema for dere?

– Faktaundersøkelsen tilbakeviste påstandene fra september 2014 om mobbing og trakassering, men den avdekket høgt konfliktnivå mellom ledelse og hovedverneombudet som vi tok tak i. Vi opplever at samarbeidet er mye bedre i dag, sier Eide.

«Måtte» sparke ham?

Faktaundersøkelsen, som også ble lagt fram for retten da Kjørsvik ville ha jobben tilbake, pekte på at konfliktnivået mellom vernetjeneste/fagforening og ledelsen var så høgt, at det utløste handlingsplikt etter arbeidsmiljøloven til å sette inn tiltak for å sikre et forsvarlig arbeidsmiljø på Nyhamna.

Advokaten som gjennomførte den, var imidlertid den samme advokaten som skulle prosedere (føre saka for retten, journ.anm.) sammen med Shells hovedadvokat.

Sjokkert over bilder

Romsdals Budstikke er kjent med at bildene av sjukmeldte Kjørsvik har skapt uro blant ansatte på Nyhamna.

Shell bekreftet at bildene tilkom dem, men at de ikke var bestilt.

– Vi ønsker ikke å navngi kilden, men det var ikke på oppdrag for Shell, svarer Eide.

Shell påsto bildene viste at han arbeidet privat, mens legen hans, ifølge Kjørsvik, hadde gitt ham beskjed om å være i aktivitet istedenfor å sitte og gruble siden han var sjukmeldt for psykisk stress.

– Er dette et vanlig virkemiddel hos dere i saker der det er tvil om sjukmelding?

– Nei.

– Forstår dere at andre ansatte kan reagere når de blir kjent med bruk av slike bilder?

Stolte av arbeidsplassen

Kommunikasjonssjef Eide forteller at omtalen av Kjørsvik-saka på NRK Dagsrevyen og i Romsdals Budstikke den siste uka har påvirket bedriften.

– Jeg vet at mange bryr seg om denne saka og tar det tungt, sier Eide, og viser til at det også er mange som ikke kjenner seg igjen.

– Jeg har også fått mange tilbakemeldinger fra mine kolleger på Nyhamna som forteller at de er stolt over å jobbe på Nyhamna og at de ikke kjenner igjen i det som har blitt skrevet og sagt i media de siste dagene, sier Eide.

Hovedverneombudet som saksøkte Shell for å få jobben tilbake, fikk sjokk da arbeidsgiver la fram disse bildene. Bildene, som var bilag til tvistesaka i Stavanger tingrett i oktober i fjor, skulle vise at Runar Kjørsvik gjorde gravearbeid mens han var sjukmeldt. Foto: Ukjent
– Vi opplever at samarbeidet er mye bedre i dag, sier kommunikasjonssjef Kitty Eide. Foto: Erik Birkeland