Med jevne mellomrom dukker diskusjonen opp om hvordan kommunen prioriterer. Ofte handler det om kulturfeltet kontra andre sektorer; seinest i et leserinnlegg fra Brit Solli med tittelen «Kulturbygg kveler eldreomsorgen i Molde?».

Men hvor mye bruker egentlig Molde kommune – rangert som den 9. beste kulturkommunen i landet – på kultur?

44 millioner til kultur i året

Rådmann Arne Sverre Dahl understreker at kommunen har en rekke lovpålagte oppgaver. Han kan ikke svare for de politiske prioriteringene. Men forslaget til budsjett for 2017, som forrige uke ble enstemmig vedtatt i formannskapet med enkelte påplussinger, som skal opp i kommunestyret 15. desember, har han full oversikt over.

– Av driftsbudsjettet for neste år utgjør utgiftene til kulturtjenesten og kulturskolen 44 millioner kroner. Det vil si 3,1 prosent av driftsramma, sier rådmannen.

– Og hvor stor andel utgjør helse og omsorg?

– 40, 3 prosent. Det er den største sektoren i kommunen. Totalt utgjør dette 564 millioner kroner i 2017. Av disse går 470 millioner til pleie og omsorg, det vil si de ulike institusjonene, heimetjenesten og liknende. Den største andelen går til tiltak funksjonshemmete, som alene utgjør 166 millioner, forteller Dahl.

Den totale nettoramma for neste års budsjett er på 1,4 milliarder kroner.

Investeringer i kulturbygg

De siste åra har Molde kommune, i samarbeid med fylkeskommunen og andre, investert i tre store kulturbygg; Plassen i 2012, samt Romsdalsmuseet og ny kulturskole i 2016. Totalkostnadene for husa har vært henholdsvis 195, 145,5 og 127 millioner kroner.

– Hva har de tre kulturhusa kostet kommunen?

– For Plassen er bibliotekdelen anslått til 64 millioner kroner. Det er dette beløpet Molde kommune betaler renter og avdrag av i dag i form av husleie. Byggeklar tomt kommer i tillegg og utgjør cirka 40 millioner. For Krona, har kommunen bidratt i finansieringen med 22,5 mill. kroner. Beløpet utgiftsføres over 30 år gjennom museets betaling av årlige avdrag finansiert gjennom tilsvarende økt tilskudd fra Molde kommune. For kulturskolen er gjeldende totalramme på 125 millioner, sier rådmannen og legger til:

– Byggeregnskapet er ikke ferdigstilt. Møre og Romsdal fylkeskommune skal dekke finanskostnadene for 30 prosent, eller maks 35 millioner kroner av totalkostnaden, forklarer Dahl, og legger til at det også har vært gjennomført renovering og nybygg av en rekke andre formålsbygg; som institusjoner, skolebygg og barnehager. I 2017 venter investeringer i gamle hotell Nobel, som skal brukes til omsorgsboliger.

– Hvorfor tror du kultur og eldreomsorg ofte blir satt opp mot hverandre?

– Det er vanskelig å svare på. Neste gang kan det være skole som blir satt opp mot andre områder. Men det går nok i faser og avhenger av hvor du er i livet. Kommunen har ansvar og skal levere tjenester til innbyggerne gjennom hele livsløpet. Som unge foreldre er man opptatt av barnehage og skole, og trygge oppvekstvilkår. Som middelaldrende blir vi kanskje mer oppmerksom på hvilke tilbud som gis til våre foreldre som har behov for pleie- og omsorgstjenester. Det er livets gang, og helt naturlig. Og en diskusjon vi må leve med, sier Dahl.

I rådmannens forslag til budsjett utgjør i prosent: Teknisk 2,6, kultur 3,1, stab 8,7, familie og sosial 12, barnehage 14,1, skole 19 og helse og omsorg 40,3. Formannskapet har vedtatt å plusse på: 2,5 mill til skole, 900.000 kr. til barnehage, 2,4 mill til hjemmetjeneste og 1 mill til kultur. Foto: Illustrasjon