Midttømme har engasjert seg sterkt i saka om etiopiske Azmera Tesfaye Beshir, som har fått avslag fra UDI på sin søknad om opphold i Norge.

Den høggravide kvinna bor i Vestnes med samboer Lars Tore Bjermeland og Leah (2). NRK har fortalt familiens historie denne uka. Det har utløst støttemeldinger fra hele landet.

– Jeg har i mange år engasjert meg i flyktning- og asylspørsmål. Før jeg ble biskop satt jeg i Utlendingsnemnda. Jeg vet at min stemme blir hørt. Vanligvis jobber jeg i det stille, men denne saka var det riktig og viktig å løfte opp i det offentlige rom.

– Beshir har vært ulovlig i Norge i sju år. Bør ikke reglene være konsekvente?

– Jo, men i dette tilfellet kolliderer lovverket med blant annet FNs barnekonvensjon. Norsk lov gir rom for å utvise skjønn, og gi opphold på humanitært grunnlag. Beshir har samboer og en datter. Paret fikk også et barn som døde rett etter fødselen. Hun har en grav å gå til her. Hun er høggravid. Utvisningsvedtaket strider mot folks rettsoppfatning.

– 1. desember utløp fristen Beshir hadde for å forlate landet. Hun er fortsatt i Norge?

– Ja. Jeg regner med at hun ikke uttransporteres før etter fødsel, da det vil være uforsvarlig og farlig for både mor og barn. Den dagen politiet henter henne, vil jeg finne ut hvilket fly hun skal reise med, og kjøpe billett.

– Hvorfor?

– Jeg vil reise for at far, som da vil være alene på Vestnes med to barn, skal vite at Azmera ikke er alene. Jeg vil dokumentere hva som skjer og hvilke forhold som møter henne. Jeg vil følge henne til den norske ambassaden så hun får satt i gang søknad om familiegjenforening. Jeg vil jeg også være vitne dersom hun ikke slipper inn i landet, og deretter følge henne heim igjen. For Azmera har ikke pass. Og jeg forstår ikke hvordan de skal kunne sende ut en person uten pass.

– Hvilke muligheter har hun før en eventuell uttransportering?

– Hun kan anke til Utlendingsnemnda. Det som er så grotesk er at hun kan sendes ut før saka eventuelt kommer opp for en domstol.

– Hvordan tror du saka ender?

– Det kan ikke være sånn at behovet for å statuere tydelige eksempel i asylpolitikken skal gå på tvers av FNs barnekonvensjon og humanitære hensyn. Det vil ikke stå tusenvis av andre høggravide og søke opphold dersom Azmera får bli. Jeg registrerer at statsråden har snudd i saka om de som kom over Storskog. Jeg håper regjeringa også vil snu i denne saka nå som det nærmer seg jul. Det er lov å gi et juleamnesti.

– Har du som biskop et særskilt ansvar for å hjelpe?

– Det har alltid vært kirkas oppgave, sjøl om den ikke alltid har gjort det, å løfte fram de svakeste. Det er Bibelens klare budskap.