Torsdag slapp Moldejazz de første artistene til festivalen i 2017 – åtte konserter i alt, med navn som Terje Rypdal og Tomasz Stenko/Enrico Rava til jazzfolket, Sigvart Dagsland og Tord Gustavsen i domkirka, og Aurora og Sondre Justad på Romsdalsmuseet.

– Vi dimensjonerer 2017 på linje med 2016, det vil si rundt 50 billetterte konserter. Det betyr at vi har sluppet rundt en femtedel nå, og at det blir fire-fem slipp til, sier festivalsjef Hans-Olav Solli, som ikke tør å love flere artistnavn før jul.

To konserter på museet

For første gang i festivalhistorien ble én av museumskonsertene sluppet før nyttår.

– Vi omtaler det som ungdomsdagen, og er tydelige på at her er ikke relevans til jazz det viktigste, sier Solli.

– Dere har gått bort fra tre konserter på rad. Hvorfor?

– Det ble tydelige for oss fredag i fjor, da det kom 900 på den første konserten, 1800 på den neste og 2700 på Karpe Diem. Folk går ikke for å høre alt selv om de har billett til det. Kvelden kan bli i overkant lang, og konsertstart kl. 16.00 er tidlig for de som kommer rett fra jobb. Derfor velger vi å legge mer ressurser i to konserter, sier Solli, som kan friste med 200 kroner i rabatt for alle under 20 år.

– Fylket sponser kulturrabatten for de mellom 15 og 20 år, mens vi i Moldejazz tar den for de under 15, sier Solli.

Programkomiteen viktig

Festivalveteranene Øyvind Aasgård og Svein Åge Johansen ga tommel opp for slippet.

– Jeg sitter jo i styret. Og for en jazzmann som meg er Monks Casion, samt Terje Rypdal det som griper meg mest, sier Øyvind Aasgård, som også gir honnør for flere førstegangsprosjekt.

– Dessuten har festivalen gjort flere riktige grep på museumssida. Det er utrolig viktig for festivalen, sier Svein Åge Johansen.

– At programkomitéen gjør en god jobb, og er så bredt sammensatt, er viktig for en institusjon som Moldejazz. Vi i styret kan mene og tro det vi vil, men det er de som kan dette best, sier Aasgård.

I programkomiteen sitter Arne Torvik, Petter Pettersson, Hedvig Mollestad Thommesen, Chris Monsen, Andreas Risanger Meland og Hans-Olav Solli.

På plussida etter 2016

For 2016 hadde Moldejazz budsjettert med et overskudd på 500.000 kroner.

– Jeg kan ikke gi deg endelige tall, men vi går helt klart rundt overskudd – trolig rundt det vi har budsjettert med, sier Solli.

Øyvind Aasgård sitter i styret, mens «sjåføren» Svein Åge Johansen er komitéleder. Begge er godt fornøyd med festivalens første slipp. Foto: Bjørn Brunvoll