Det bekrefter styreleder Ragnar Valle i Skaret skisenter overfor Romsdals Budstikke.

– Vi endte på 8.058.000 kroner og dette er enstemmig godkjent av styret. Inkludert moms blir sluttsummen 10.073.000, sier Valle, som har vært med på siste del av prosessen. Han ble valgt inn i styret som nestleder i april 2015 og tok over som styreleder i april 2016.

4 mill. fra Kulturdepartementet

Valle hevder det er gode grunner til at prislappen ble så mye større enn først antatt, og mener bakgrunnen for planene illustrerer hvor utfordrende det var å estimere kostnadene.

– Krevende grunnforhold

Da fristen gikk ut 11. august hadde Skaret fått svar fra to av fire entreprenører.

– Det var lite tid til å kvalitetssikre anbudene, men det var bred enighet om å velge Samuelsen Maskin. Økonomisk var det lite som skilte, det handlet om størrelsen på maskinparken og tidspunkt for oppstart.

– Hvilke årsaker er det til at overskridelsene ble så store?

– Mye ekstra arbeid

Han legger til at den ekstra utgravinga også medførte ekstra utgifter til planering.

– Samuelsen Maskin har også kjørt ut store mengder myrmasse uten fakturering, for å planere rundt traseen og avslutte anlegget på en finere måte, sier han.

Det er bygd rulleskianlegg andre steder i landet der meterprisen er lavere, blant annet på Steinkjer og Lillehammer. Valle avviser at disse prosjektene er sammenlignbare.

– Lillehammer er for eksempel bygd på eksisterende løypenett fra OL. De har i praksis bare asfaltert. På Steinkjer lå det grus like ved løypa som ble brukt som masse. De betalte 1 krone per kubikkmeter masse. Vi måtte hente 9000 kubikk steinmasser i Årødalen, til 150 kroner per kubikk. Dette er vidt forskjellige prosjekt fra det vi har gjennomført, sier Valle.

– Burde leid inn anleggsleder

Styrelederen hevder det også finnes eksempler på norske anlegg som er dyrere enn Skaret.

– Det hevdes at overskridelsene ikke har vært kommunisert fra entreprenøren underveis i prosjektet?

– De lå inne i anbudet at kostnadene kunne øke, og dette er signalisert flere ganger i prosessen. Samtidig må vi erkjenne at dette burde vært formalisert bedre fra den profesjonelle part, altså Samuelsen maskin. Men vi som byggherre har også et ansvar for å følge opp dette. I ettertid kan vi se at Skaret skisenter burde hatt en anleggsleder som kontinuerlig holdt kontakt mellom entreprenør og styre. Men styret er veldig fornøyd med det arbeidet som er utført av Samuelsen Maskin.

– Er det utfordrende for frivillige å lede kostbare utbygginger og drifte et så stort anlegg?

– Vi er en liten og sårbar organisasjon som forvalter et komplisert anlegg med avansert utstyr. Vi kunne utvilsomt hatt bedre rutiner for å håndtere enkelte ting mer profesjonelt i denne byggeprosessen, men det er ikke ensbetydende med at prosjektet ville blitt billigere, sier Ragnar Valle.