En mann fra Molde satt tirsdag kveld i politiavhør, mistenkt for å stå bak seksuelle overgrep mot en gutt som er under 14 år. Overgrepet skal ha skjedd i en kirke i Romsdal for i underkant av to uker siden.

Gutten var i kirken i forbindelse med et arrangement i regi av Den norske kirke, og den siktede mannen var engasjert av kirken i forbindelse med dette arrangementet. Det skal ha vært andre voksne i kirken som reagerte på mannens oppførsel.

– Vi ble varslet om at mannen, som ikke er ansatt i kirken, hadde det vi må kunne omtale som grenseoverskridende handlinger. Uten at vi kjente til omfanget. Vedkommende ble derfor erklært uønsket i videre arbeide med barn og unge i kirken, sier den ansvarlige lederen ved den aktuelle kirken til Rbnett.

Overgrepet ble politianmeldt kort tid etter at overgrepet skal ha skjedd. Og politiet startet umiddelbart etterforskning.

Forsvant

Mannen ble pågrepet av politiet tirsdag ettermiddag. Han skal i flere dager ha vært ettersøkt av politiet, men til tross for letingen etter ham, var han som sunket i jorden.

Men tirsdag ble han altså funnet av politiet og brakt til Molde politistasjon hvor han utover ettermiddagen og kvelden ble avhørt.

– En person er pågrepet og satt tirsdag kveld i avhør i denne saken. Det bekrefter Dag Erling Austvik overfor Rbnett tirsdag kveld. Austvik er politiets teamleder for vold og seksuelle overgrep i Romsdal.

– Mannen har kommet med en forklaring som er en helt annen enn den gutten har kommet med. Den siktede er løslatt etter avhøret, men siktelsen opprettholdes og etterforskningen fortsetter de kommende dagene. Gutten har fått oppnevnt bistandsadvokat, mens den siktede mannen ikke har fått oppnevnt forsvarer. Det er ikke utferdiget noen endelig siktelse, men vi etterforsker mistanke om seksuelle handlinger mot et barn under 14 år, bekrefter Austvik.

– Hvorfor tok det mange dager fra anmeldelse ble innlevert til pågripelsen ble gjennomført?

– Det skyldes at vi ikke klarte å finne vedkommende, og at vi dessverre også måtte prioritere andre oppgaver gjennom sist helg. Vi tok opp igjen saken på mandag og gikk til pågripelse tirsdag ettermiddag, sier Dag Erling Austvik.

Siden gutten er under 14 år er avhøret av ham gjennomført ved det tverrfaglige kompetansehuset Statens barnehus i Ålesund. Dette er et av ti slike barnehus i Norge.

Pollitiet gjennomførte et såkalt dommeravhør utført av en spesialutdannet politietterforsker med lang erfaring innenfor saksområdet.

Tilrettelagt avhør

Ved slike avhør tas opptak av samtalen med lyd og bilde som overføres til et annet rom der en avhørsleder, advokater og andre fagpersoner hører på. Dette kalles et tilrettelagt avhør.

Ved en eventuell straffesak vil barn og unge under 16 år, som er den som er utsatt for overgrep, slippe å vitne i retten. Men opptak av dommeravhøret vises i stedet.

Den siktede mannen er ikke tidligere straffedømt.

– Mannen har kommet med en forklaring som er en helt annen enn den gutten har kommet med, sier Dag Erling Austvik. Austvik er politiets teamleder for vold og seksuelle overgrep i Romsdal. Foto: Odd Roar Lange