Svanpro syder av aktivitet hele året, men nå før jul tar nettbutikken kaka. Barerips.no selger årlig 30.000 drikkeflasker med navn på. Halvparten av dette er julegaver som går ut i løpet av to måneder.

– Vi har fått mange bestillinger, ja. Det hauer seg opp og er et lite kaos hver eneste dag nå, forteller en smilende tilrettelegger Stine Visnes Eriksen til Romsdals Budstikke.

Kontrollert kaos

Inne på avdelinga til Barerips.no er det mye smil og latter. Arbeidet går med liv og lyst. Kundene kan bestille navn på drikkeflaskene, og det har slått an til de grader.

– Vi har funnet ei nisje. Arbeidsleder Carina Ims hadde ideen og startet nettbutikken i 2012. Den tok skikkelig av for to år siden, og etterpå har det bare fortsatt. Hvor det rare navnet kommer fra, vet jeg ikke. Men Barerips.no har funnet sin plass i markedet, fastslår hun.

Artig for alle

– Det som er bra, er at vi har mange deltakere i sving. Alle synes det er artig med «kaos» og diger ordrebunke. Vi selger 30.000 flasker i året. Godt over halvparten knytter seg til denne delen av året. Oktober og november er høgsesong de luxe, sier Visnes Eriksen.

Daglig leder Rolf Ølander har ikke sett maken til respons, han heller. Bare i helga kom det 300 bestillinger.

God opplæring

Svanpro er «Fabrikken for ny start i livet». Tittelen er fra en reportasje i Romsdals Budstikke da Svanpro inntok de nye lokalene på Indre Eide i 2009.

– Det samme gjelder i dag. Alt vi driver med gir et godt og variert tilbud til deltakerne. En god opplæring som gir et godt grunnlag for å komme seg ut i arbeidslivet, sier Ølander.

Han liker «bransjen», som han har over 20 års erfaring fra: Begynte ved Bergmoprodukter (Astero) i 1993, var på Torabu i Fræna fra 1995, og kom via et par år i Preplast til Svanpro i januar 2010.

– Jeg skulle ha pensjonert meg, men har ikke tid, sier han med et lurt glimt i øyet.

Bygger ut

Svanpro utvikler seg stadig. Det siste nå er at lagerhallen skal utvides med 120 kvadratmeter, så pallematerialene og den ferdige veden får et tørt sted å stå.

Spent på nykommunen

Det knytter seg spenning til hva en ny, sammenslått kommune vil få å si for Svanpro og Torabu, som er likearta bedrifter i nabokommunene Eide og Fræna.

– Vil det bli endringer for de to bedriftene?

– Jeg kan ikke si noe om det, for ingenting er avklart ennå. Men det jobbes med saken, sier Rolf Ølander.

Julerush: Nettbutikken barerips.no selger drikkeflasker med navn på, og går så det suser. F.v. Nils Ivar Herskedal, Wencke Sporsheim, tilrettelegger Stine Visnes Eriksen og Laila Stavik. Bak i lokalet Kari Nerland, som ikke tok seg tid til fotografering. Alle foto: Oddbjørn Harnes Foto: Oddbjørn Harnes
Ekspert: Irene Skarvøy er ekspert på montering av endestykker for glamoxarmaturer. Daglig leder Rolf Ølander er læregutt. Monteringsavdelingen må levere 3000 slik hver uke. Foto: Oddbjørn Harnes
Vedonn: Hele året kappes og kløyves det fyringsved på Svanpro. Heidi Rønstad legger inn en strange mens Simon Nerland står ved hendlene. Foto: Oddbjørn Harnes
Miljøstasjon: Heidi Rønstad tar imot RIR-kunder som skal kvitte seg med avfall. Avdelingsleder Jonas Hjelen er fornøyd med tingenes tilstand. Foto: Oddbjørn Harnes