Mange har sikkert sett Tor Vestneshagen, som rydder Storgata og steller gravene i Molde. På søndag den 27. november blir han 60 år.

Et av hans store ønsker for dagen, er å komme i Romsdals Budstikke.

– Det er viktig å markere dagen, sier han og setter opp et stort smil. Forventningene til den store dagen ligger i lufta og Tor er klam i hendene og spent. I stuen hans, i boliger for funksjonshemmete på Østre Plassveg sitter Tor Vestneshagen med storebror Hans Vestneshagen og avdelingsleder Silje Bjørnhaug. Tor skal feire i hele fire dager, med fest og moro.

Humøret

Tor har funnet sin plass i livet og er en meget fornøyd mann med godt humør, kan hans to år eldre bror fortelle.

– 60 år er en fin alder. Jeg holder meg godt, sier han lurt.

– Det gjør du, sier Silje. Så blir det latter rundt bordet.

På jobb

– Når Tor jobber er det jobben som teller. Da har han ikke engang tid til å snakke med sin egen bror eller meg, sier Silje Bjørnhaug.

– Jeg har så mye å gjøre, legger Tor til.

– Du er pliktoppfyllende på det du kan og sjølgående både på jobb og hjemme, sier Silje. Tor nikker.

Tor har flere arbeidsoppgaver, men de Tor liker aller mest er byrunden. Da plukker han søppel i hele Storgata og helt rundt stadion, kan han fortelle.

– Folk er ikke så flinke. De kaster mye søppel fra seg i gatene. Særlig når det er mye folk på kamp.

Opp med tempoet

Tor forteller at han ikke jobber like fort som da han var ung. Da følger broren Hans, som kjører drosje, opp tempoet.

Når Hans kommer kjørende gjennom Storgata, så skjer det av og til at Tor sitter på en benk. Ser han bilen til broren komme kjørende, spretter han opp. Hans følger broren i speilet og da kan det skje at han ser Tor setter seg ned på benken igjen.

– Da tar jeg en runde til i Storgata og da spretter han opp igjen, sier Hans og ler godt. En kan se at latter og godt humør følger familien.

Glad i søtt

Inne på Tøndergård gravsteds driftsbygging og kontor befinner de fleste av Tor Vestneshagens kolleger seg, denne dagen. Det er her arbeidsdagen starter. Tre dager i uka.

– Så langt vi kan spore i våre papirer, så har Tor jobbet hos oss siden 1977, sier Knut Larsen, park- og idrettssjef i Molde.

– Tor er en kar med bestemte meninger og godt humør. Han vil ha det på sin måte. Samtidig er han sånn at når han får et oppdrag, er han nøye på å utføre jobben. Men får han øye på noen tomflasker, da er jobben glemt. Haha. Han er så glad i marsipan og sjokolade skjønner du, sier Larsen og ler.

Gullkorn

Driftsleder park i Molde kommune, Wenche Nakken Myrseth, følger med Tor når han er på jobb.

– Han er en morsom person. Han kommer med mange gullkorn. Vi kan le vi så vi griner av han. Standarduttrykket er: «Det er det dummeste jeg har hørt»!

Den ene historien etter den andre kommer fra kollegene. Knut Larsen forteller at Tor en jul, var på tre julebord på en dag. Først var han på Idrettens Hus sammen med kollegene i Parkvesenet, så på Enen dagsenter og så Alexandra Hotel.

– Du skjønner Tor er så glad i mat.

Temperatur

Tor har en helt spesiell evne til å huske navn.

– Uansett hvor mange ferievikarer som kommer på jobb her, så kan han fornavnene, forteller Knut Larsen. Når sommervikarer kommer da virkelig blomstrer han, forteller han.

– Tor har litt temperament. Da kan klypa som han plukker søppel med bli ødelagt. Nå har jeg og Tor laget en skriftlig avtale, der det står at hvis Tor ikke ødelegger klypa si på tre måneder så skal han få en stor melkesjokolade, sier Wenche Nakken Myrseth og snur seg mot den skriftlige avtalen som henger på veggen.

Så er det lunsj og Tor spiser raskt opp maten fra matboksen sin, mens de andre fortsatt spiser sin og drikker kaffe. Ved siden av Tor har Tor-Arild tatt plass. Han og Tor har jobbet sammen i tretti år.

– Jeg kjenner han Tor og han Tor kjenner meg. Derfor er vi veldig gode kompiser. Ikke sant Tor?

– Ja, svarer Tor.

Lunsjen er over, og Tor og Tor-Arild tar med seg en målestav og en spade. De skal på gravlunden.