«Grill en biskop over en kopp kaffe» står det på en knallrød plakat på døra til Høgtun folkehøgskole. Her er over 300 ungdommer fra hele fylket i alderen 13 til 19 år samlet til SKUBB-festival i regi av Møre Bispedømme. Lørdag ettermiddag fikk de muligheten til å stille biskop Ingeborg Midttømme alle mulige spørsmål de ønsket svar på.

– Må man like kaffe for å være med, lurer en av de rundt 30 ungdommene som har møtt opp for å treffe biskopen.

– I dag er det lørdag, og vi har selvfølgelig kjøpt inn godteri, svarer møteleder Bjørg Myhre. Mens godteskåla sendes rundt om, starter bli kjent-runden.

Takhøgda er minst like stor som i kirka i det lille lokalet på Høgtun. Her er ingen spørsmål dumme, for vanskelige eller tabubelagt.

Biskop livet ut

– Men hvem er egentlig biskopen, lurer Sander fra Sæbø.

– Det er meg, svarer Midttømme.

– Hva gjør en biskop?

– En biskop har ansvar for bispedømmet. Møre bispedømme er like stort som Møre og Romsdal fylke. For å bli biskop må man ha vært prest. Da jeg ble spurt om stillinga, fikk jeg en telefon fra daværende kirkeminister Trond Giske, mens jeg satt på restaurant og spiste fiskesuppe. Jeg ble helt satt ut. Man har tittelen biskop helt til man dør, men man kan pensjonere seg. Da jeg takket ja til stillinga, var det rart å tenke på at jeg aldri skulle søke jobb igjen, sier Midttømme. Jenta som sitter ved siden av biskopen rekker opp hånda.

– Er det noe i Bibelen du mener er utdatert? Som er fjenrt fra virkeligheten vi lever i i dag? spør Astrid Aune.

– Ja, Det gamle testamente er preget av tida det er skrevet i. Vi vet jo i dag at Gud ikke skapte jorda på sju dager. Det er skrevet i overført betydning, og handler om Guds kjærlighet. Man må bruke mye tid på å sette seg inn i den tida det ble skrevet. Alle tar på seg ulike briller når de tolker Bibelen. Men det Jesus sa og gjorde, går aldri ut på dato, sier biskopen.

Utdatert syn?

– Men hva med synet på homofilt ekteskap, er ikke det udatert? lurer Aune.

– Nei, slik jeg tolker Bibelen er det ikke det. Jesus sa at ekteskap skulle inngås mellom mann og kvinne, sier Midttømme.

– Presten i Sæbø vil ikke vie homofile, sier Sander.

– Den norske kirke sa ja til homofilt ekteskap i april i år, og fra februar 2017 blir det mulig for homofile å gifte seg i kirka. Noen prester har sagt ja, andre nei. Begge dele er lov. Det er mitt ansvar at homofile får mulighet til å gifte seg i kirka, sier Midttømme. Ettersom Bibelen ikke omtaler homofilt ekteskap, forteller biskopen at Den norske kirke har arbeidet med å finne ord og tekster som kan brukes i vielsen.

– Vi har funnet en fin ordning, sier hun.

– Handler om kjærlighet

– Størst av alt er kjærligheten, står det i Bibelen. Hvis det er tilfelle, kan ikke kjærligheten være like stor mellom homofile? Kristendom, for meg, handler om kjærlighet og omsorg, uansett hvem du er, sier Astrid Aune.

– Da tenker du likt som seks av landets 12 biskoper. Det er seks som er imot, inkludert meg, og seks som er for homofilt ekteskap. Det handler om hvordan vi tolker Bibelen. Jeg leser den slik at ekteskap kun skal inngås mellom mann og kvinne, sier Midttømme.

– Det er en del som har meldt seg ut av Den norske kirke etter debatten rundt homofilt ekteskap. Hvilke konsekvenser får det?, lurer Eivind.

– 0,5 prosent har meldt seg ut. Jeg tror også det var en konsekvens av at det ble lettere å melde seg ut. Det er skumlere for oss at færre bærer barna sine til dåp, sier biskopen.

Ung kristen

Hun er opptatt av å fortelle ungdommen at ingenting er fremmed for kirka. Det er et sted hvor de kan komme med alt de har på hjertet.

– Jeg har jobbet med det meste. Overgrep, vold, vanskelige familiesituasjoner. Du kan komme med alle slags problem, sier Midttømme. Ungdommen forteller at det er relativt problemfritt å være ung og kristen i Norge i dag.

– Det er ingen som tenker over det. Det er helt normalt. Etter hvert har flere ulike religioner kommet til, og det er ikke spesielt å være religiøs lenger, sier Cassandra. – Jeg er i kirka når det passer. Gud er der uansett når jeg trenger han, sier Sander. For Victoria handler det om fellesskap. Nettopp det tror biskop Midttømme er viktig. – Å ha et fellesskap en kan gå til er veldig viktig. Det gjør inntrykk å treffe ungdommen i dag. De er så åpne og ærlige. Det setter jeg pris på. Det er viktig at vi kan diskutere troen vår, sier hun.

En lapp med «Grill en biskop over en kopp kaffe» møtte Ingeborg Midttømme før seminaret. Foto: Pernille Huseby
Rundt 30 ungdommer samlet seg for å snakke med biskopen. Cirka halvparten gikk før bildet ble tatt, da seminaret varte litt lenger enn planlagt. Foto: Pernille Huseby