Kjell Inge Røkke har gjennom ulike selskap i mange år eid Midsund Bruk, som er en høgt spesialisert produsent av separasjonsanlegg og trykktanker til oljeindustrien. Hjørnesteinsbedriften i Midsund er en av svært få produsenter av denne typen utstyr i Europa. Midsund Bruk, som i dag har i 55 ansatte.

1,2 milliarder kr

Det var natt til torsdag Røkke-kontrollerte Akastor ASA, med Kjell Inge Røkkes sønn Kristian Røkke som toppsjef, sendte ut børsmelding om salget. Akastor ASA har inngått en endelig avtale om å selge Fjords Processing til National Oilwell Varco for 1,2 milliarder kroner. Salget må godkjennes av konkurransemyndighetene både i Norge og Sør-Korea.

Fjords er en stor global aktør innenfor komplette prosesstøttesystemer for olje og gass.

Røkke jr. stolt

– Vi er stolt av hva Fjords-organisasjonen har oppnådd de siste åra, med forbedret drift og utvidete forretningsmuligheter, sier adm. direktør Kristian Røkke i Akastor.

Røkke jr: Kristian Røkke er adm. direktør i Akastor ASA. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Fjords har gode resultat, og vi er glad for å selge til NOV, som har forpliktet seg til videre vekst for virksomheten globalt, sier Kristian Røkke.

– Vi er takknemlig for støtten Akastor har gitt oss de siste åra, som har satt oss i en posisjon der vi ser spennende framtidige muligheter for virksomheten. Vi ser fram til neste del av vår transformasjonsreise sammen med NOV, der vi vil være i stand til å levere et breiere tilbud av produkt og merverdi for våre kunder, sier adm. direktør Rune Fantoft i Fjords.

Fornøyd NOV-sjef

Konsernsjef Clay Williams i det globale NOV-konsernet, med hovedkontor i Houston i USA, sier i en melding at NOV er glad for å få Fjords inn i konsernet.

– Vi ser et betydelig potensial i å kombinere egenskapene til Fjords teknologi med vår eksisterende NOV-plattform, som inkluderer komplementære løsninger og tjenester, samt en bred infrastruktur for å gjøre det mulig å utvide markedet og oppnå betydelige kostnadsreduksjoner. Vi vil fortsatt tilby operatørene løsninger for å møte de økende tekniske utfordringene vår bransje står overfor og samtidig redusere sine kostnader per fat, sier Clay Williams

Adm. direktør Ingebjørg Klausen i Midsund Bruk kan ikke kommentere saka, og henviser til Akastors kommunikasjonssjef Tore Langballe for informasjon. Han har ikke besvart Romsdals Budstikkes henvendelse.

Klubbleder i Fellesforbundet ved Midsund Bruk, Kevin Klinge, ønsker ikke å kommentere salget før de har fått mer informasjon.