– Jeg er helfrelst på fantasy, og elsker å drømme meg vekk i fantasy-bøker. Det startet med Vampyrfortellinger av Ingrid Uebe på barneskolen, og fortsatte med Narnia-serien, sier Jana Broz.

Sjef for barn og unge

Den nyansatte avdelingsbibliotekaren på Molde bibliotek skriver egen blogg (redletails.wordpress.com) og er medarrangør av Descon, et arrangement i Oslo med fokus på japansk populærkultur og cosplay (utkledning som kjente karakterer fra filmer, tegnserier, bøker og spill).

Dessuten har hun en helt spesiell historie.

– Jeg kom til Norge som flyktning fra Sarajevo i 1992, sammen med moren min. Jeg husker ikke så mye fra krigen, bortsett fra at vi sov under spisebordet. Jeg var for liten til å forstå konflikten og alvoret, sier Jana, som fikk faren sin til Norge to år etter.

– Jeg vokste opp i Mandal, og var ikke særlig interessert i litteratur på barneskolen. Men etter å ha lest Narnia-bøkene våknet jeg, sier Jana, som fra 1. oktober er ansatt som avdelingsbibliotekar for barn og unge.

– Det betyr at jeg må holde meg oppdatert på bøker, spill, og alt som fenger de unge. Det er midt i blinken for meg!, sier Jana.

Stillingen ble ledig etter at Anne Husøy fikk jobben som biblioteksjef i Fræna. Biblioteksjef Evy Sisilie Bergum er godt fornøyd med ansettelsen.

– Jana er fornyende i staben i kraft av sin alder og stor kjennskap til både norsk og engelskspråklig fantasy, en sjanger som er svært populær, sier Bergum.

Flere arrangement

Jana startet som tilkallingsvikar på biblioteket i Mandal, der hun vokste opp. Seinere ble det biblioteksutdanning på Høgskolen i Oslo, i tillegg til studier i engelsk, historie og filosofi.

– I tillegg har jeg jobbet fire år som bibliotekar på Jar skole i Bærum. Der lærte jeg mye om å tilpasse litteratur til ungenes alder. Og jeg fikk god kontakt med dem, sier Jana.

– Hva betyr biblioteket som institusjon i samfunnet?

– Biblioteket byr på et innblikk i hele verden. Og det er helt gratis og åpent for alle. Det er også en viktig møteplass, sier Jana.

– Hvorfor ville du bli bibliotekar i Molde?

– Jeg er vokst opp med jazz, og hadde hørt om jazzfestivalen og Bjørnsonfestivalen. Og så hadde jeg lyst på jobben! Så langt trives jeg utrolig godt. Og snart flytter foreldrene mine hit også.

– Hvordan få barn og unge til å lese mer – har du noe svar på det?

– Det er en evig utfordring. Men jeg har i hvert fall tro på at vi kan skape arrangement her på biblioteket, som gjør det mer interessant for barn og unge.

Halloween-markering

Søndag 30. oktober tjuvstarter biblioteket med Halloween.

– Tema  blir Harry Potter» til ære for den nye boka som kommer ut i disse dager. Det blir filmvisning og høytlesning fra første bok. Man kan bli med i et av Galtvorts kjente hus og vinne huspoeng ved å ta quizzer. Og det blir kostymekonkurranse. Men man behøver selvfølgelig ikke være kledd ut fra serien, sier Jana, som selv stiller som selveste Severus Slur.

Biblioteksjefen mener markering av Halloween passer godt inn på biblioteket.

– Halloween kan være så mangt, det er ingen fare for at det foregår i noen outrert form på biblioteket.  Det blir attpåtil litteraturforankret. Og Molde bibliotek har et stort behov for tiltak, markeringer og arrangement også for barn og unge, etter mitt syn, sier Evy Sisilie Bergum.

Hva: Halloween på Molde bibliotek

Tid og sted: Søndag 30. oktober fra kl. 13 - 16

Fakta: Janas skumle boktips

  • 1. Veien til Lan av Anne-Berit Aspås. Fra 1998, men fortsatt aktuell. Her er spenning, eventyr og og kjærlighet. Fra 12-13 år.

  • 2. Med døden i hælene av Henrik Einspor. En humoristisk bok som tøyser og tuller med Døden. Morsom! Fra 12-13 år.

  • 3. Vampyrjegeren av Heine T. Bakkeid. Handling fra da pesten herjet i Europa. Serie på fire. Fra 10-12 år.

  • 4. Trettenkloa av Tore Aurstad. En svært spennende serie! Fra 10 år.

  • 5. Hulder av Tonje Tornes. Fantasy basert på folketro. Fra 13 år.

  • 6. Ukjente makter av Willy Ustad: En sci-fi serie. Fra 14-15 år.

  • 7. Spøkelsene på Frostøy av Inger Hagerup. Lettlest og spennende. Fra 9-10 år. Ellers er Harry Potter, Jørgen Lier Horst-bøkene og Monsterskolen gode tips!

Fakta: Hva er cosplay?

  • Forkortelse for costume play

  • En hobby der folk kler seg ut som karakterer fra filmer, tv-serier, tegneserier, bøker, spill eller annen fiksjonOppstod i Japan på slutten av 1970-tallet.

  • Kostymene er ofte svært detaljert og forseggjorte. Målet er at de skal ligne mest mulig på originalen. Kontaktlinser, kunstige lemmer, midlertidige tatoveringer og spesialeffekter blir brukt for å øke autensiteten

  • Under Desucon i Oslo arrangeres Cosplay Championship der vinneren går videre til Euro Cosplay

Jana Broz (i midten) sammen med venninne Tina Opsahl Thorstensen, som jobber som bibliotekar på Fræna vgs, og en tredje cosplayer, som Inuyasha trio. Foto: Privat
Jana Broz vil være utkledd som selveste Severus Slur fra Harry Potter på søndag. Kostymet har cosplayeren laget selv. Foto: Privat
Jana Broz utkledd som den berømte sjørøverkaptein i Oslo ble en turistattraksjon i seg selv. Foto: Privat